Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Slovensko znížilo závislosť na ruskom plyne o 66 %, oznámil Sulík

.sita .slovensko

Slovenský plynárenský priemysel uzavrel zmluvu na dodávky nórskeho plynu do konca budúceho roka a zmluvy na dodávky tankerov na LNG plyn.

Slovensko znížilo závislosť na ruskom plyne o 66 %, oznámil Sulík SITA/Branislav Bibel

dodávky zemného plynu pre Slovensko sú zabezpečené až do konca budúceho roka. Štátny Slovenský plynárenský priemysel (SPP) uzavrel zmluvu na dodávky nórskeho plynu do konca budúceho roka, ktoré pokryjú 32 % slovenskej spotreby plynu. Taktiež podnik uzavrel zmluvy na dodávky tankerov na LNG plyn, ktoré pokryjú 34-percentnú spotrebu plynu na Slovensku. „Dnes môžem oznámiť, že sme znížili od 1. júna závislosť na ruskom plyne o 66 %,“ povedal na tlačovej besede minister hospodárstva Richard Sulík.

Slovensko má podľa ministra zabezpečené prečerpávanie tankerov s LNG plynom na štyroch miestach. V Chorvátsku, v Taliansku, v Belgicku a taktiež v Anglicku. „SPP tak vie mesačne prečerpať dve lode,“ dodal Sulík. Podľa ministra, Slovensko počíta aj s využívaním poľského terminálu na LNG plyn. Čaká sa na dokončenie dostavby slovensko-poľského plynovodu, ktorý by mal byť hotový koncom leta.

Zároveň kupuje Slovensko aj plyn z Ruska. Podľa ministra tak do našej krajiny prúdi viac plynu, ako v súčasnosti potrebujeme. „Dôvodom je, že potrebujeme maximálnymi dennými limitmi napĺňať zásobníky plynu,“ dodal Sulík, podľa ktorého 10. júla bude mať štátny SPP v zásobníkoch všetok plyn, ktorý potrebujeme na zimnú sezónu, teda do konca budúceho marca.

Generálny riaditeľ SPP Richard Prokypčák sľubuje, že plyn z Nórska či z LNG tankerov nebude drahší ako ten ruský. „Určite nebude drahší. Môžem uistiť, že ten kontrakt s Nórskom je vysoko konkurenčný,“ podotkol Prokypčák. „Žiaden plyn nenakupujeme drahšie ako ten z Ruska, rozdiely v cenách sú veľmi malé," doplnil Sulík.

Začiatkom júna plánuje ministerstvo hospodárstva spolu s SPP informovať o cene plynu, ktorú ponúkne štátny podnik slovenským domácnostiam na budúci rok, prípadne aj v ďalších rokoch. „Bude existovať nejaká regulovaná cena, ktorú stanovuje ÚRSO, a my budeme informovať o nižšej cene, aby domácnosti vedeli na čom sú. Viac budeme informovať v júni,“ dodal Sulík.

Ministerstvo hospodárstva podľa svojho šéfa pripravuje legislatívu, ktorá uloží hráčom na trhu s dodávkami plynu povinnosť mať uskladnené nejaké množstvo plynu v zásobníkoch. Podrobnosti nateraz minister neprezradil. „Bude k tomu v dohľadnej dobe tlačová beseda,“ uzavrel Sulík.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite