Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Západ vedie s Ruskom ekonomickú studenú vojnu. Hlavným bojiskom je energetika

.juraj Medvec .ekonomika

Na vypojenie Ruska z medzinárodných dodávateľských sietí doplatí najmä európsky energetický sektor. Nahradiť ruský plyn a ropu potrvá roky.

Juraj Medvec

hrozí nám ekonomická studená vojna? Pamätníci si ešte dnes pamätajú časy, keď sa dve svetové veľmoci navzájom vyhrážali jadrovými útokmi. Pred rokom 1989 zostala vojna „studenou“, dnes sa vpádom ruských vojsk na Ukrajinu premenila na horúcu. 

ruská ekonomika v problémoch

Pokiaľ sa oblúkom vrátime k pôvodnej otázke, teda či hrozí nová ekonomická studená vojna, odpoveď analytikov je jednoznačná. „Nehrozí, už sa totiž začala,“ hovorí analytik inštitútu INESS Martin Vlachynský. Zmeny v globálnych dodávateľských sieťach a štruktúre obchodných partnerov sú každým dňom viditeľnejšie. „Globálna ekonomika sa začala od Ruska odstrihávať už koncom februára. 

V niektorých sektoroch to ide rýchlo, v niektorých pomaly (energetika), niektoré krajiny k tomu pristupujú aktívne, iné skôr pragmaticky sledujú chovanie davu, no trend je jasne nastavený a pokiaľ nepríde k dramatickej politickej zmene v Rusku, nezmení ho ani koniec otvorených bojov na Ukrajine,“ hovorí analytik.

„Mnohé firmy u nás bez ruského plynu a ropy nemôžu vyrábať a v prípade výpadku dodávok by museli zatvoriť brány.“

Porovnať obchodnú vojnu medzi Západom a Ruskom počas obdobia Sovietskeho zväzu a dneškom je možné len ťažko. Spojené štáty sú naďalej suverénne najsilnejšou ekonomikou sveta, ktorá má niekoľkonásobný objem HDP pred druhou Čínou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite