Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Maďarský minister pôdohosdpodárstva pocestuje pre situáciu na rieke Slaná do SR

.tasr .slovensko

Podľa nového ministra pôdohospodárstva v Maďarsku treba znečistenie rieky neodkladne riešiť.

Maďarský minister pôdohosdpodárstva pocestuje pre situáciu na rieke Slaná do SR FACEBOOK/OBEC NIŽNÁ SLANÁ

nový maďarský minister pôdohospodárstva István Nagy inicioval v záujme riešenia situácie na rieke Slaná (Sajó) stretnutie so slovenským ministrom životného prostredia Jánom Budajom. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na Nagyov status zverejnený v nedeľu na Facebooku. Nagy i ďalší ministri novej vlády premiéra Viktora Orbána zložia sľub v parlamente v utorok.

„Rieka Sajó a jej ekosystém sú naším spoločným prírodným dedičstvom. Moja prvá oficiálna zahraničná cesta po nástupe do funkcie ministra pôdohospodárstva povedie k ministrovi životného prostredia Slovenskej republiky,“ uviedol nový šéf agrárneho rezortu, podľa ktorého znečistenie rieky treba neodkladne riešiť.

Rieka Slaná sa v polovici februára sfarbila dočervena. Príčinou tohto javu je vytekanie banských vôd zo železorudnej bane v areáli bývalého banského podniku Siderit, ktorý v slovenskej obci Nižná Slaná, okres Rožňava, fungoval do roku 2008.  

Výsledky rozboru vody v rieke preukázali 12-násobne prekročenú hodnotu železa. Analýza vzoriek vo vode potvrdila aj zvýšenú hodnotu mangánu a síranov a výskyt arzénu. Situáciu na rieke Slaná rieši aj Slovenská inšpekcia životného prostredia, podľa ktorej sa má na čistenie vytekajúcich znečistených vôd z bane do Slanej vybudovať technologická linka. Štátny podnik Rudné bane podal v súvislosti so znečistením vodného toku trestné oznámenie. Podnik odmieta tvrdenia, že si nesplnil svoje povinnosti.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite