Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zelenskyj pozval Čaputovú na návštevu Ukrajiny

.tasr .slovensko

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok pozval prezidentku SR Zuzanu Čaputovú na návštevu Ukrajiny. Informoval o tom samotný Zelenskyj v príspevku zverejnenom na sociálnej sieti Twitter.

Zelenskyj pozval Čaputovú na návštevu Ukrajiny Ukrainian Presidential Press Office via AP

"Telefonoval som s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Hovorili sme o pokroku v súvislosti s nadobudnutím štatútu kandidátskej krajiny Európskej únie, podporili sme narastajúce sankcie. Diskutovali sme aj o dovoze paliva zo Slovenska," uviedol Zelenskyj na Twitteri.

"Poďakoval som sa za humanitárnu a obrannú pomoc a pozval som ju na Ukrajinu," uzavrel Zelenskyj svoj príspevok.

Čaputová tento víkend v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy uviedla, že zvažuje výber konkrétneho termínu návštevy Ukrajiny s tým, že eviduje pozvanie od ukrajinského prezidenta. "Chcem tam prísť s konkrétnym cieľom alebo účelom. Nechcem to uchopiť ako vojnovú turistiku," podotkla v relácii. Takáto návšteva je podľa nej spôsob vyjadrenia podpory Ukrajine.

Ukrajinu začiatkom apríla už navštívil slovenský premiér Eduard Heger, ktorý tam cestoval spolu s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a šéfom diplomacie EÚ Josepom Borrellom. Cieľom tejto návštevy bolo vyjadriť podporu krajine bojujúcej proti ruskej invázii.

Ukrajinský prezident Zelenskyj sa tento týždeň poďakoval Slovensku za solidaritu a pomoc, ktorú poskytuje Ukrajine, aj vo videopríhovore k poslancom Národnej rady SR. Zelenskyj vtedy zároveň vyzval na pokračovanie pomoci, a to v obrannej oblasti, v téme sankcií i v podpore európskej perspektívy Ukrajiny.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite