Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Opozícia navrhuje tajné hlasovanie ohľadom väzby pre Fica

.sita .slovensko

V pléne bude na súhlas s väzbou potrebná nadpolovičná väčšina prítomných poslancov.

Opozícia navrhuje tajné hlasovanie ohľadom väzby pre Fica SITA/Martin Medňanský

opozícia navrhuje, aby poslanci Národnej rady SR hlasovali o vydaní súhlasu s väzbou pre poslanca a predsedu strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) Roberta F. tajne. Informoval o tom na začiatku tretieho rokovacieho dňa 65. schôdze podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO). O tomto procedurálnom návrhu ešte budú zákonodarcovia hlasovať.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) v reakcii na to uviedla, že odmieta návrh na tajné hlasovanie. „Sme jednoznačne za to, aby hlasovanie za súhlas na vzatie Roberta F. do väzby bolo verejné. Celý poslanecký klub SaS bude hlasovať za voľný priechod spravodlivosti," informoval agentúru SITA hovorca SaS Ondrej Šprlák.

Poslanec vládneho hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) György Gyimesi predpokladá, že hnutie bude „za transparentné verejné hlasovanie“. Potvrdil to agentúre SITA.

Podpredseda poslaneckého klubu Sme rodina Jozef Lukáč zasa povedal, že v klube sa nerozprávali o tom, aké hlasovanie podporia. „Mne osobne je jedno, aké bude hlasovanie. Ja svoj názor vyjadrím, či bude tajné, alebo verejné hlasovanie,“ uviedol pre agentúru SITA.

V pléne bude na súhlas s väzbou potrebná nadpolovičná väčšina prítomných poslancov. Samotný súhlas parlamentu by ešte neznamenal, že by Robert F. išiel do väzby. Musí o tom rozhodnúť súd. Keby Robert F. skončil vo väzbe, jeho mandát by nezanikol. Len by sa neuplatňoval.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry v rámci akcie Súmrak minulý týždeň obvinil Roberta F., exministra vnútra Roberta K., Norberta B. a Tibora G. pre opakovaný zločin ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. Robert F. a Robert K. sú zároveň obvinení zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite