Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štefan Hríb: Obvinený štát

.štefan Hríb .názory .editoriál

Obvinenie bývalého predsedu vlády a bývalého ministra vnútra zo založenia zločineckej skupiny možno považovať za finále súboja s uneseným štátom. Ale je to aj užitočná diagnóza Slovenskej republiky.

Štefan Hríb

slovensko je dôkazom, že len máločo má takú zotrvačnosť, ako spôsob založenia štátu. Slovenská republika bola Mečiarom a jeho vernými založená ako územie na získanie koristi – a hoci sa odvtedy vystriedalo už veľa vlád, povaha tohto zakladajúceho aktu spoluurčovala ich konanie vrátane konania dvoch reformných vlád v rokoch 1998 až 2006. Až taká silná je zakladajúca tradícia tejto republiky.

Aktuálne obvinenie bývalého najvyššieho vedenia štátu zo založenia zločineckej skupiny je po obvinení vedenia polície, prokuratúry a dôležitých súdov zatiaľ najsilnejšou správou o tom, v akom štáte sme žili. 

„Pre mnohých je obvinenie Roberta Fica a Roberta Kaliňáka dôvodom na radosť. Rozumiem tomu, ale ja radosť necítim.“

Je to hrozivé zistenie, ale pre budúcnosť je ozdravné. Lebo ak konečne neodmietneme mafiánsku povahu tejto republiky až na dreň, jej zakladateľská idea tu bude naďalej dominovať.

Pre mnohých je obvinenie Roberta Fica a Roberta Kaliňáka dôvodom na radosť. Rozumiem tomu, ale ja radosť necítim.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite