Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nájsť nového dodávateľa paliva pre slovenské atómky nie je jednoduché

.sita .slovensko

Slovenské elektrárne podľa svojej hovorkyne Oľgy Bakovej intenzívne pracujú na diverzifikácii dodávateľa jadrového paliva.

Nájsť nového dodávateľa paliva pre slovenské atómky nie je jednoduché SITA/Polícia Slovenskej republiky

výmena dodávateľa jadrového paliva pre slovenské jadrové bloky nie je taká jednoduchá, ako v prípade českej atómovej elektrárne v Temelíne. Ide totiž o iný typ ruského jadrového reaktora. Kým slovenské reaktory sú VVER 440, reaktory v Temelíne sú typu VVER 1000.

„Česká atómová elektráreň v Temelíne je iný typ reaktora a používa iné palivo ako slovenské reaktory. Pre reaktory VVER 1000 sú odskúšané a používané dlhodobejšie rôzne typy paliva. Všetky reaktory typy VVER 440, teda na Slovensku, v ČR, Maďarsku a Fínsku využívajú len palivo od ruskej spoločnosti TVEL, nakoľko iné nie je k dispozícii,“ vysvetlila pre agentúru SITA hovorkyňa Slovenských elektrární Oľga Baková.

Slovenské elektrárne podľa svojej hovorkyne intenzívne pracujú na diverzifikácii dodávateľa jadrového paliva. V súčasnosti však podľa Bakovej nie je možné odhadnúť, ako rýchlo Slovenské elektrárne prejdú na nové jadrové palivo. Závisí to aj od potenciálnych dodávateľov paliva a ich schopnosti palivo vyrobiť. „Palivo musí prejsť procesom licencovania, v ktorom musí byť preukázané, že jeho použitie bude bezpečné,“ konštatovala Baková.

Vo výberovom konaní na dodávateľa jadrových palivových súborov pre českú jadrovú elektráreň Temelín zvíťazila americká spoločnosť Westinghouse a francúzska firma Framatome. Palivo budú dodávať zhruba 15 rokov od roku 2024. Hodnota kontraktu je v miliardách českých korún. Vo výberovom konaní, ktoré sa začalo v apríli 2020, sa zúčastnili traja uchádzači, Framatome, Westinghouse a ruská spoločnosť TVEL. Z dôvodu diverzifikácie skupina ČEZ vybrala dvoch dodávateľov.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite