Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lengvarský verí, že nehrozí kolaps zdravotníctva, epidemiologická situácia sa zlepšuje

.tasr .slovensko

Minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) verí, že nehrozí kolaps zdravotníctva v súvislosti s vyhlásením štrajkovej pohotovosti lekárskymi odborármi. Vyhlásil to v stredu po rokovaní vlády.

Lengvarský verí, že nehrozí kolaps zdravotníctva, epidemiologická situácia sa zlepšuje SITA/Branislav Bibel

potvrdil, že niektoré požiadavky Lekárskeho odborového združenia (LOZ) už ministerstvo splnilo a na niektorých sa pracuje. Dodal, že rezort je plne súčinný pri rokovaniach, ktoré aj naďalej prebiehajú. Premiér Eduard Heger (OĽANO) i vláda sú o dianí podľa jeho slov priebežne informovaní.

Lekárski odborári vyhlásili od utorka (5. 4.) štrajkovú pohotovosť. Reagujú tak na to, že napriek dlhodobým upozorneniam a viacerým rokovaniam vláda nerieši situáciu v zdravotníctve. Majú osem návrhov a požiadaviek, ktoré považujú za nevyhnutné pre zlepšenie stavu nemocníc na Slovensku. Týkajú sa najmä financovania nemocníc, reformy systému zdravotných poisťovní, ohodnotenia lekárov či zvýšenia miezd sestier. Ak sa nič nezmení, zvažujú vypovedanie nadlimitných nadčasov v nemocniciach či podanie hromadných výpovedí.

epidemiologická situácia na Slovensku sa zlepšuje

Klesá počet pozitívne testovaných na ochorenie covid-19, počet hospitalizovaných pacientov, ako aj počty denných príjmov v nemocniciach. Menej je tiež ľudí vyžadujúcich umelú pľúcnu ventiláciu a klesá aj počet výjazdov sanitiek. Po rokovaní vlády o tom v stredu informoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

Počty pozitívnych prípadov podľa jeho slov klesajú pri PCR i antigénovom testovaní. "Až na bratislavské okresy klesá aj sedemdňová incidencia," priblížil minister.

Subvariant omikron BA.2. bol podľa posledných údajov prítomný v takmer 90 percentách sekvenovaných vzoriek. "V tejto chvíli je prítomný určite v takmer 100 percent sekvenovaných vzoriek," skonštatoval Lengvarský.

Počet výjazdov sanitiek celkovo klesá, pričom v niektorých krajoch je situácia stabilná. "Aktuálne je v nemocniciach 1908 pacientov, UPV takisto klesá na dnešnú úroveň 60 pacientov," priblížil. Dodal, že pacienti s primárnou diagnózou covid-19 majú menej ako polovičné zastúpenie v rámci hospitalizácií. "Výrazne stúpa počet pacientov, u ktorých bol covid-19 diagnostikovaný ako druhá diagnóza," ozrejmil.

Lengvarský dodal, že v súvislosti s prípadným ďalším uvoľňovaním opatrení má vo štvrtok (7.4.) zasadnúť konzílium odborníkov. "Na stole" je podľa neho otázka potreby nosenia rúšok resp. respirátorov v interiéroch. "Treba rátať s tým, že na miestach, ako sú nemocnice či zariadenia sociálnych služieb, budú naďalej potrebné," dodal.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite