Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Európa nemôže mať voči Rusku defenzívnu rétoriku, vyhlásil Heger

.tasr .slovensko

TASR získala Hegerove vyjadrenia z oficiálneho livestreamu ER.

Európa nemôže mať voči Rusku defenzívnu rétoriku, vyhlásil Heger SITA/Marek Lukáč

európa nemôže mať voči Rusku defenzívnu rétoriku, povedal v Bruseli pred začiatkom samitu Európskej rady (ER) premiér SR Eduard Heger (OĽANO) s tým, že demokratický svet je najsilnejšia oblasť sveta a mal by sa tak aj voči Rusku správať. 

"Od začiatku hovorím, že Európa v žiadnom prípade nemôže mať defenzívnu rétoriku. My, demokratický svet, sme najsilnejšia časť sveta, a tak sa musíme suverénne aj správať a musíme ukázať Vladimirovi Putinovi, že prekročil všetky červené čiary tým, že zaútočil na Ukrajinu, na demokratickú suverénnu krajinu," povedal predseda vlády SR.

Heger ďalej ocenil závery štvrtkového samitu NATO, na ktorom sa členské krajiny dohodli pokračovať v podpore Ukrajiny. Pripomenul, že Slovensko Ukrajine "pomôže aj vojenskou technikou" vrátane systému S-300 v prípade, že zaň dostane od spojencov trvalú náhradu.

Slovensko bude na samite lobovať na za to, aby Brusel po vojne pomohol na Ukrajine zriadiť reformný tím, pokračoval premiér s tým, že by to bol "silný signál" pre európsku perspektívu Ukrajiny, ktorá "potrebuje vidieť, že s ňou stále počítame a chceme ju v európskom spoločenstve".

Slovensko na samit ďalej prináša aj tému výmeny ukrajinských hrivien za eurá, ktorú musí riešiť predovšetkým Európska komisia (EK), dodal Heger.

V Bruseli sa vo štvrtok uskutočnila vrcholná schôdzka členských krajín NATO. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na tlačovej konferencii uviedol, že veliteľ síl NATO v Európe, americký generál Tod Wolters, aktivoval chemické, biologické, rádiologické a jadrové obranné prvky NATO. Aliancia sa zaviazala pomôcť Kyjevu s kybernetickou bezpečnosťou, ako aj s ochranou pred biologickými, chemickými a jadrovými hrozbami.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.  

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite