Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koronavírus online: V pezinskom domove sociálnych služieb sa potvrdilo 47 prípadov

.ivana Šalgová .kristína Braxatorová .slovensko

Na Slovensku platí až do pondelkovej polnoci obmedzenie voľného pohybu. Okrem rómskych osád je v karanténe aj domov sociálnych služieb v Pezinku, kde bolo pozitívne testovaných na koronavírus 47 ľudí.

Koronavírus online: V pezinskom domove sociálnych služieb sa potvrdilo 47 prípadov zdroj: Facebook/mesto Pezinok Domov sociálnych služieb bol obohnaný páskou, bude ho stráži polícia v spolupráci s armádou.

situáciu ohľadom šírenia nákazy koronavírusom na Slovensku aj v zahraničí sledujeme online:  

  • na Slovensku je aktuálne 816 (+74) potvrdených prípadov ochorenia COVID-19, 107 (+84) ľudí sa z choroby vyliečilo, na jej následky zomreli,
  • testovaných bolo u nás už viac ako 28 853 vzoriek,
  • 47 pozitívnych prípadov sa potvrdilo v Domove sociálnych služieb v Pezinku, celé zariadenie je v stráženej karanténe,
  • obmedzenie voľného pohybu bude na území Slovenskej republiky platné do pondelka 13. apríla 23:59 hod., Úrad verejného zdravia SR uvádza aj výnimky z tohto obmedzenia,
  • na Spiši je v karanténe okolo 6 000 obyvateľov piatich rómskych osád,
  • vláda zverejňuje aktuálne informácie o šírení nákazy na stránke www.korona.gov.sk
  • platnosť občianskych preukazov, ktorá sa mala skončiť v čase krízovej situácie v súvislosti s pandémiou koronavírusu, sa predlžuje,
  • celosvetovo už ochoreniu COVID-19 podľahlo 110 892 osôb, potvrdených bolo 1 859 011 prípadov nákazy koronavírusom,
  • najviac prípadov je aktuálne potvrdených v USA, kde počet nakazených prekročil pol milióna,
  • na podstránke koronavirus.tyzden.sk nájdete denne aktualizované grafy, mapy, dôležité informácie aj autorské texty ohľadom koronavírusu

Všetky články s aktualitami a praktickými informáciami o koronavíruse sú na stránke .týždňa z dôvodu verejného záujmu odomknuté. Snažíme sa tak prispieť k lepšej informovanosti a šíreniu overených správ. Podporiť nás môžete kúpou predplatného. Ďakujeme!

20:52 Francúzsko predlžuje karanténne opatrenia zamerané proti šíreniu nového koronavírusu do 11. mája. Oznámil to v pondelok večer prezident Emmanuel Macron po tom, ako jeho vláda hlásila zvýšenie počtu úmrtí v krajine na takmer 15 000.

20:07 Ukrajina zatvorila pravoslávny kláštorný komplex Kyjevsko-pečerská lavra po tom, ako sa takmer 100 jeho obyvateľov nakazilo koronavírusovým ochorením COVID-19. Oznámil to v pondelok starosta Kyjeva Vitalij Kličko. K opatreniu došlo iba niekoľko dní pred pravoslávnou Veľkou nocou, ktorá tohto roku pripadá na 19. apríla.

19:43 Britský premiér Boris Johnson pokračuje v zotavovaní sa z ochorenia COVID-19 a na radu svojich lekárov sa zatiaľ nevracia do práce. Oznámil to v pondelok popoludní jeho hovorca.

Johnsona v nedeľu prepustili z Nemocnice sv. Tomáša v Londýne a následne sa presunul do Chequers, oficiálneho vidieckeho sídla britských premiérov pri severozápadnom okraji hlavného mesta. Hovorca predsedu vlády James Slack tiež potvrdil, že Johnson mal po prepustení z nemocnice už negatívny test na koronavírus. 

19:20 Počet úmrtí v dôsledku nového koronavírusu v Taliansku v pondelok prevýšil v pondelok 20 000. V krajine však súčasne už desiaty deň po sebe klesol počet kriticky chorých pacientov. V krajine hlásia 20 465 úmrtí, celkovo bolo nakazených 159 516 osôb.

18:26 Veľkonočný pondelok sa tento rok pre šírenie nového koronavírusu musel na Slovensku zaobísť bez niektorých tradičných zvykov. Prvýkrát museli tradíciu oblievania a šibania prerušiť aj mladí členovia košického folklórneho súboru Železiar, ktorí v tento deň v krojoch pravidelne chodili za dievčatami. Špeciálny dvojmetrový korbáč, ktorý používali s týmto cieľom, tak tento rok ostal nevyužitý v krojárni Železiara.

18:20 V americkom štáte New York v pondelok počet úmrtí v dôsledku nákazy koronavírusom prekročil 10 000. Oznámil to guvernér Andrew Cuomo, podľa ktorého sa najhoršia fáza pandémie v jeho štáte už skončila.

„Tento vírus je veľmi dobrý v tom, čo robí. Je to zabijak,“ vyhlásil Cuomo na každodennom tlačovom brífingu podľa agentúry AP.

17:58 Uzavretý Domov sociálnych služieb v Pezinku tvoria dve budovy. O klientov zariadenia sa bude starať 22 zamestnancov rozdelených na dve smeny, ktorí nebudú zariadenie opúšťať a nebudú môcť byť ani v kontakte so svojimi rodinnými príslušníkmi. Každý z nich má vlastnú izbu, v ktorej môže v čase voľna oddychovať.

„Pravdepodobne ide o nakazenie od zamestnanca, ale neviem to potvrdiť ani vylúčiť. Je ale vysoko nepravdepodobné, že niekto zatajil cestovateľskú anamnézu,“ informoval predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

17:00 V Spojenom kráľovstve podľahlo nákaze spôsobenej novým koronavírusom ďalších 717 ľudí, čím sa počet obetí v krajine zvýšil na 11 329. Oznámilo to v pondelok britské ministerstvo zdravotníctva.

16:40 Päť zamestnancov a 42 klientov z Domova sociálnych služieb (DSS) Pezinok bolo pozitívne testovaných na nový koronavírus. Otestovaných bolo spolu 78 klientov a 25 ľudí z personálu. TASR o tom informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava Katarína Nosálová. Celý domov sociálnych služieb je od nedele v karanténe. Na Slovensku tak máme aktuálne 816 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom.

.týždeň/NCZI

Hospitalizovaných je aktuálne sedem ľudí z tohto DSS, jeden z pacientov je napojený na umelej pľúcnej ventilácii. U štyroch hospitalizovaných sa COVID-19 potvrdil, traja boli testovaní negatívne.

„Od včera (nedele) pribudli k hospitalizovaným na Klinike infektológie UNB z Domova sociálnych služieb v Pezinku ďalší štyria pacienti. Aktuálne máme z tohto sociálneho zariadenia hospitalizovaných sedem pacientov, z toho boli štyria potvrdení, jeden pacient je aktuálne na umelej pľúcnej ventilácii, traja sú v relatívne stabilizovanom stave,“ uviedla hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Eva Kliská.

Hovorkyňa dodala, že pri pacientoch je rizikový najmä ich vysoký vek a zdravotný stav sa tak môže kedykoľvek zmeniť. 

15:34 Ak by USA prijali preventívne opatrenia skôr, mohlo byť podľa Trumpovho poradcu Anthonyho Fauciho zachránených mnoho ľudských životov. 

V Spojených štátoch už ochoreniu COVID-19 podľahlo celkovo 22 106 ľudí, čo je najviac zo všetkých štátov na svete. Nakazených je v krajine 561 103 ľudí. Prečítajte si viac TU.

15:04 Nákladné lietadlo z Číny priviezlo na Slovensko viac ako 20 ton zdravotníckeho materiálu. Ide o ochranné obleky, rúška, rukavice a respirátory. 

Slovensko sa každé dva týždne strieda s Českom na dodávke materiálu z Číny. „Tento materiál sa potom delí medzi obidve krajiny. Pravidelne na týždňovej báze máme zabezpečenú dodávku materiálu,“ povedal minister obrany Jaroslav Naď, ktorý bol pri preberaní dodávky na bratislavskom letisku. Dodal, že okrem toho si niektoré ministerstvá robia aj vlastné obstarávania, ak potrebujú špecifický materiál. 

14:40 Pápež František sa v pondelok modlil za ženy, ktoré sa v čase pandémie nového koronavírusu čoraz častejšie stávajú obeťami domáceho násilia. Svoju veľkonočnú modlitbu vysielal naživo zo svojej súkromnej knižnice v čase, keď vo Vatikáne a v Taliansku už druhý mesiac platia obmedzenia týkajúce sa väčšiny vonkajších aktivít.

Pápež modlitbu venoval mnohým matkám a sestrám, ktoré sú uzavreté doma s celou rodinou, s deťmi, so staršími ľuďmi či s osobami s hendikepom. „Niekedy im hrozí, že sa stanú obeťami násilia, keďže takéto spolužitie býva príliš náročné,“ povedal pápež. 

Pápež tiež vyzval veriacich, aby sa modlili za predstaviteľov vlád, vedcov a politikov, ktorí začínajú uvažovať o období po pandémii.Vatican News/AP/SITAPápež tiež vyzval veriacich, aby sa modlili za predstaviteľov vlád, vedcov a politikov, ktorí začínajú uvažovať o období po pandémii.

14:31 Niekoľko desiatok osôb z uzavretých rómskych osád na Spiši bude v pondelok na vlastnú žiadosť presunutých do štátnej karantény. Po pondelkovom zasadaní krízového štábu v Krompachoch o tom novinárov informoval minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO).

„Ak mám správne čísla, malo by to byť 25 ľudí, ktorí budú na dobrovoľnej báze prevezení do štátnej karantény,“ povedal minister. 

Spolu okolo 6 000 ľudí je od minulého týždňa v karanténe v piatich rómskych lokalitách, kde sa vyskytli pozitívne prípady na nový koronavírus. Prečítajte si viac TU.

14:22 Štátne laboratóriá urobili v nedeľu spolu 926 testov a zachytili 24 pozitívnych osôb. Súkromné laboratóriá urobili 398 testov, z toho tri boli pozitívne. Pätnásť pozitívnych pacientov sa nachádza v karanténnych centrách. 

Päť osôb s ochorením COVID-19 je podľa hovorkyne ministerstva zdravotníctva na jednotke intenzívnej starostlivosti.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite