Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovensko má prvý potvrdený prípad nákazy koronavírusom

.redakcia .slovensko

Prvým nakazeným je 52-ročný muž, ktorý je hospitalizovaný na samostatnej infektologickej klinike v Univerzitnej nemocnici v Bratislave.

Slovensko má prvý potvrdený prípad nákazy koronavírusom Peter Rusko/SITA

nakazený muž nemá pozitívnu cestovateľskú anamnézu. Jeho syn sa ale pred niekoľkými týždňami vrátil z Benátok, kde strávil niekoľko dní, nevykazuje však žiadne známky nákazy a preto do tohto momentu nebol dôvod, aby sa podrobil testom. 

Experti teraz potrebujú presne identifikovať, od koho konkrétne sa muž nakazil a zároveň, s koľkými ľuďmi sa mohol v čase od nakazenia stretnúť. Informoval o tom premiér Peter Pellegrini na mimoriadnom brífingu. Muž bol v domácej karanténe a po zhoršení zdravotného stavu bol transportovaný priamo na infektologickú kliniku.

Zároveň sa zakazujú návštevy pacientov v Univerzitnej nemocnici v Bratislave.

nie je dôvod na paniku

„Chcem vyzvať všetkých, ktorí na sebe pozorujú príznaky nákazy, aby nešli nikam do čakárne ani do nemocnice, ale aby telefonovali na aktívne linky. Prosím, pri podozrení telefonovať na telefonickú linku,“ vyzval Peter Pellegrini.

Priebeh ochorenia u muža je mierny, klesá mu teplota a je mimo ohrozenia života. Zdravotnícky personál s ním preberá celú jeho anamnézu, zisťuje, kde sa pohyboval, s kým sa stretával a ako postupoval od momentu, keď u seba spozoroval náznaky ochorenia. Podľa Pellegriniho je potrebné nájsť „pacienta nula“, od ktorého sa muž nakazil.

„Momentálne je k dipozícii iba symptomatická liečba. Pacient mal uvádzaný kašeľ a zvýšenú teplotu, viac zatiaľ nevieme,“ povedal hlavný hygienik Ján Mikas o priebehu liečby nakazeného muža. Nič tragické sa podľa neho nedeje.

Všetci občania dnes podľa Pellegriniho dostanú SMS správu s tým, ako postupovať v prípade prvých symptómov. „Treba telefonicky kontaktovať všeobecného lekára, lebo ten vie predpísať potrebné lieky aj formou elektronického predpisu. Každý, kto má podozrenie, že je chorý, by si mal uvedomiť, že je zodpovedný za zdravie ľudí okolo seba,“ upozornil Peter Pellegrini s tým, že v prípade podozrenia je potrebné, aby ľudia necestovali mestskou hromadnou dopravou ani nevstupovali do čakární u lekárov.

„Nechceme, aby ľudia prepadali panike. Netreba chodiť na podujatia, kde je veľké množstvo ľudí, umývať si ruky, držať si odstup, dávať si pozor a správať sa obozretne. Ale nie je dôvod, aby dnes ľudia hromadne obsadili hypermarkety a nakupovali špagety, ryžu, múku a toaletné papiere. Nerobme si to ešte horšie, ako to je,“ dodal Pellegrini.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite