Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koronavírus k nám príde, ale buďme pokojní. Namiesto paniky si umývajme ruky

.matúš Dávid .názory

Aj kriticky zmýšľajúci človek môže poľahky uveriť nezmyslom, ak nemá k dispozícii overené správy. Panika vzniká tam, kde nie je dostatok pravdivých a ucelených informácií.

Matúš Dávid

koronavírus SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje infekčné ochorenie Covid-19, sa rozlieza po Európe. Lenže zatiaľ sa zdá, že sa ním nakazili najmä médiá. Nielen tie bulvárne.

Aktuálne nečelíme epidémii nebezpečného vírusu, ale ‚len‘ epidémii paniky a poplašných správ, ktoré môžu napáchať viac škody než samotná nákaza.

Česi vykúpili rúška a podľa televíznych záberov na prázdne regály v obchodoch by sa mohlo zdať, že sa už minuli aj zásoby trvanlivých potravín. Pravda je však taká, že to len predajcovia nestíhajú dopĺňať zásoby zo skladov. Žiadna apokalypsa ‚á la Venezuela‘ nehrozí u susedov ani u nás.

Rusko pre zmenu vytiahlo zbrane a zaviedlo odchyt či odstrel túlavých zvierat. Neexistuje pritom žiadny dôkaz o tom, že by túlavé psy alebo mačky mohli prísť do kontaktu s koronavírusom a preniesť ho na ľudí.

V Taliansku je momentálne najvyšší počet nakazených koronavírusom spomedzi všetkých európskych krajín. Znudení obyvatelia mestečiek v regiónoch Lombardsko a Benátsko, ktorých karanténa odrezala od zvyšku civilizácie, hrajú na ulici karty. Nemajú síce dennú tlač ani dostatok rúšok na tvár, no jeden malý chlapec v mestečku Casalpusterlengo sa odmietol vzdať karnevalových osláv a vyšiel na ulicu prezlečený za Supermana.

28. február 2020 Bratislava, Slovensko: Cestujúci s respirátormi na tvárach v príletovej hale na Letisku M. R. Štefánika v Bratislave.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite