Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovensko čaká sčítanie ľudu. Sčítavať sa budeme sami

.redakcia .slovensko

Využitie integrovanej metódy pri sčítaní obyvateľov, bytov a domov (SODB) v roku 2021 vôbec prvýkrát v histórii zmenší administratívnu záťaž pre obyvateľov. V praxi sa to prejaví napríklad menším počtom a rozsahom otázok v dotazníku pre obyvateľov.

Slovensko čaká sčítanie ľudu. Sčítavať sa budeme sami Martin Havran/SITA

o príprave blížiaceho sa sčítania informovali vo štvrtok zástupcovia Štatistického úradu (ŠÚ) SR.

„Kým v roku 2001 obsahoval dotazník 35 otázok, teraz to bude približne polovica. Jeho vyplnenie by nemalo zabrať viac ako 20 minút. Budeme sa pýtať len na údaje, ktoré nie sú v požadovanej forme a rozsahu nikde inde zachytené,“ uviedol predseda ŠÚ Alexander Ballek.

Poukázal tým na fakt, že okrem údajov z dotazníkov využije integrované sčítanie údaje z 11 existujúcich administratívnych registrov. „Pôjde len o vybrané údaje potrebné na účely sčítania napríklad z registra obyvateľov, z centrálneho registra poistencov verejného zdravotného poistenia, z informačných systémov Sociálnej poisťovne, ministerstva školstva, životného prostredia, Úradu geodézie, kartografie a katastra SR a podobne,“ ozrejmil Ballek.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite