Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Odbornosť nie je nadovšetko

.marína Gálisová .slovensko .tvár týždňa

Lucia Žitňanská, ktorá koncom minulého týždňa odišla z Poslaneckého klubu Most-Híd, pôsobí dojmom smutnej, rezignovanej ženy. Až je človek v rozpakoch, keď má voči nej zaujať kritický postoj. No sú veci, ktoré treba povedať.

Odbornosť nie je nadovšetko MARKO ERD/SITA

to, že Lucia Žitňanská odchádza, je dobre. Vysiela tak odkaz, že s touto vládnou koalíciou už nechce mať nič spoločné. Necháva si aj poslanecký mandát, čo je šanca, že jej hlas bude mať proti koaličnému valcu svoj význam. Čo sa však týka jej kreditu, načasovanie tohto kroku dobré nie je.

Iste, k jej odkazu bude patriť odborná práca na poli zákonov, ktoré prebojovala v úlohe ministerky spravodlivosti. Nedá sa však odmyslieť, že to robila v rámci vládnej koalície, ktorá nebola iba hodnotovo nesúrodá, ako sa o nej sama vyjadrila. Tá koalícia raz bude právom (aj justíciou) označená za kriminálnu, lebo ľudia, ktorí ju založili, boli jedna ruka s kriminálnikmi. Pôsobenie v takejto koalícii poškvrní aj najlepší výsledok odbornej práce. To platí aj o odbornej práci pani Žitňanskej v koalícii so Smerom a SNS.

K odbornosti právnika totiž patrí aj dobrý úsudok – logický i morálny. Už keď sa vláda pod vedením Roberta Fica sformovala, bolo

 jasné, že pre Slovensko – ani pre stav právneho štátu na Slovensku – to nie je najlepšia alternatíva. Lucia Žitňanská mohla cúvnuť už vtedy, keby ten úsudok prejavila. No vtedy urobili mnohí tú istú chybu ako ona – stotožnili si Fica, Danka a spol. s vybájenou „hrádzou proti extrémizmu“. Počas fungovania tej vlády prišlo mnoho menších i väčších momentov, keď sa jasne ukázalo, že Fico fungoval s podporou extrémistov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite