Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zákon o urazených citoch

.marína Gálisová .slovensko .politika

Poliaci majú veľký sen: aby mal poľský hlas vo svete váhu, aká prináleží významu ich vlasti. Mnohokrát boli v tejto ambícii sklamaní. Keď teraz Poľsko jedinou zákonnou iniciatívou rozbúrilo kotol emócií v Európe aj za jej hranicami, mohli by sa, paradoxne, potešiť.

Zákon o urazených citoch ALIK KEPLICZ/AP/SITA 6. február 2018 Varšava, Poľsko: Prezident Andrzej Duda oznamuje, že podpísal novelizáciu zákona o Ústave pamäti národa.

naozaj, nestáva sa často, aby krok, ktorý urobí Poľsko, podnietil takú mohutnú reakciu široko-ďaleko. Rozruch, ktorý vypukol okolo novely zákona o Ústave pamäti národa (IPN), rezonuje výnimočne ešte aj dnes, keď majú Poliaci povesť neposlušných detí Európskej únie. Novela je skutočne kontroverzná. Pohoršila Izrael aj Ukrajinu, vyvolala odozvu z najvyšších miest v Nemecku a zároveň oživila spory o kľúčové udalosti európskeho príbehu. Udalosti, o ktorých sa my Európania už desaťročia nedokážeme zhodnúť, preto ich odsúvame bokom – s nádejou, že budú zapadať prachom v akademických publikáciách, až stratia silu a schopnosť ohroziť zdarný vývoj spoločností. No dejinám silu ani potenciálnu nebezpečnosť nemožno vziať. Čo sa vlastne odohralo v Poľsku, že sa nám táto stará pravda musela znovu pripomenúť?

tri roky za slovné spojenie

Obidve komory poľského parlamentu schválili návrh novely zákona o Ústave pamäti národa a prezident Andrzej Duda vyhlásil, že zákon podpíše. V texte legislatívneho návrhu je však niekoľko kontroverzných bodov. Najväčšiu pozornosť vyvoláva zákaz používať slovné spojenie „poľské tábory smrti“ alebo „poľské koncentračné tábory“. Používanie týchto výrazov bude podľa novely možné potrestať odňatím slobody do troch rokov Druhý – a tiež  podstatný – moment novely sa týka poľských vzťahov s Ukrajinou. Novela totiž zavádza trestný postih za popieranie zločinov ukrajinských nacionalistov.

Časť Poliakov s takýmto znením novely súhlasí. Roky ich urážalo, keď počúvali o „poľských táboroch smrti“, „poľských koncentrákoch“. Odmietajú sa cítiť spoluzodpovední za tábory smrti, ktoré umiestnilo nacistické Nemecko na územie, ktoré okupovalo. Veď v čase zriadenia týchto táborov Poľsko ako štátny útvar neexistovalo.

Tomáš Strážay zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA) nepokladá snahu, ktorú má zákon, za nelegitímnu, ale dodáva: „Mala by ísť ruka v ruke s poukázaním na fakt, že popri státisícoch Poliakov, ktorí pomáhali židom, bolo veľa takých, ktorí sa podieľali na ich záhube.“ A tiež pochybuje, či sa dá spájaniu nacistických koncentračných táborov s Poľskom zamedziť jednorazovou legislatívnou úpravou a hrozbami. „Je to skôr beh na dlhú trať s dôrazom na diskusiu a vysvetľovanie.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite