Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Španielsku hrozí občiansky konflikt

.marína Gálisová .slovensko .fototéma

Katalánske referendum dalo do pohybu sily, aké sme v Európe dávno nevideli. Dynamika konfliktu je neúprosná: obušky a gumené projektily polície, generálny štrajk. To už nie je ďaleko od tankov v uliciach.

Španielsku hrozí občiansky konflikt Sita/Emilio Morenatti

prekvapenie roka? Pre niektorých iste. Veď Španielsko pôsobilo tak pokojne. Nemuselo prechádzať transformáciou z komunizmu k demokracii, vyhlo sa krvavým etnickým vojnám (hoci nie vyčíňaniu nacionalistických teroristov z ETA) a v zásade nemá problém so západnými hodnotami.  Vnímame ho ako súčasť starej Európy, stabilnej zóny. A zrazu sa to v katalánskom kúte Španielska melie ako niekde na Balkáne: protiústavné referendum o odtrhnutí, brutálny zásah centrálnej polície proti civilom, obrovské demonštrácie v uliciach. K tomu sľuby lídra Carlesa Puigdemonta, že Katalánsko v najbližších dňoch, ba hodinách jednostranne vyhlási nezávislosť.

Prečo taký strmhlavý pád z civilizovaných výšin kamsi do tretieho sveta? Ako je to vôbec možné?

„Presvedčenie Kataláncov, že sú národom s vlastným jazykom, kultúrou, dejinami a jedinečným vkladom do európskeho príbehu, je staré mnoho storočí. “

Popravde, tento vývoj mohol prekvapiť iba letmých pozorovateľov, ktorí si dianie v Katalánsku všímajú až teraz. Ale zase, bez urážky, takých je väčšina a ani za to nemôžu. Centrálna vláda v Madride totiž robila všetko pre to, aby problém neposlušného regiónu držala pod pokrievkou. Nevpustila do tejto svojej, ako tvrdila, vnútornej záležitosti ani Brusel. Pritom ten mal v istom období záujem o rolu mediátora. A nech si už o mediačných schopnostiach Bruselu myslíme čokoľvek, v tomto prípade by situácia až tak negradovala, keby sa boli pod jeho zastrešením v rozumnom predstihu stretli zástupcovia centrálnej vlády a katalánski predstavitelia presadzujúci nezávislosť.

Signály, že v Katalánsku môže byť ešte veľmi horúco, sú totiž prítomné už dlho. A nesúvisia iba s ekonomikou, hoci Katalánci sa v posledných rokoch ponosujú, že do centrálneho rozpočtu viac odvádzajú, ako z neho dostávajú. Je to skôr kultúrna záležitosť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite