Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ficova finta

.michal Novota .slovensko

Andrej Danko nie je rétorický atlét, ani prezieravý stratég. Na prvý pohľad to nevidno, ale i keď si strelil do kolena sám, najtvrdšiu PR lekciu mu udelil Róbert Fico.

Ficova finta DIANA ČERNÁKOVÁ/SITA 8. august 2017, Bratislava: Po skončení Koaličnej rady vystúpil pred médiá so spoločným vyhlásením iba šéf Mosta-Híd Béla Bugár, aby oznámil, že koaliční partneri sa zhodli na tom, že neexistuje iná alternatíva ako súčasná vláda.

celý minulý týždeň to po prvotnom šoku a dezorientácii vyzeralo ako veľmi jasný prípad. Andrej Danko a jeho SNS dostávali oprávnenú nakladačku za očividne nezvládnutú výzvu na ministerstve školstva. Nominant SNS, minister Peter Plavčan a jeho rezort namiesto podpory vedeckých a akademických projektov z eurofondov nalial peniaze do súkromných firiem s prepojením na strany vládnej koalície, navyše s minimálnymi vedeckými ambíciami. Ozvali sa vysoké školy aj neúspešní žiadatelia a ministerstvo komunikačne strčilo hlavu do piesku. Akoby sa nič nestalo. 

Medzitým silnel hlas kritikov ministra Plavčana, ktorý sa už ani nesnažil predstierať, že má úmysel niečo verejnosti vysvetľovať. A niekde tu musel vo viacerých hlavách skrsnúť geniálny komunikačný plán. Dvojnásobný meisterstuck. Naznačme si teda dve scény, na ktorých uzrel svetlo sveta. 

Scéna prvá, Slovenská národná strana. Teplomer atakoval teplotu ovzdušia štyridsať stupňov. Danko hromží, nadáva, sťažuje sa, že takto s ním nikto zachádzať nebude. Je predsa kapitán. Keď Smeru prejde Bašternák a Kaliňák sa stále škerí z rezortnej stoličky, nebude snáď on fackovacím panákom tejto koalície. Ako bude vyzerať nielen pred svojimi voličmi, ale aj pred svojimi sponzormi? Niekde v skrini je pritom ukrytý varovný kostlivec. Ten z roku 2010, keď si Smer prezieravo urobil zo Slotovej SNS, vedno s HZDS, hromozvod korupčných káuz. Andrej Danko je preto nahnevaný a poradcovia radia osvedčený trik: presmerovať pozornosť. Musia však urobiť veľký tresk, lebo opakovať, že to je ďalší Ficov „deštruizmus”, už nestačí. Niekto navrhne, že Plavčan to môže ustáť, stačí pustiť nejakú menšiu rezortnú rybu a Plavčana zatiaľ poslať na dovolenku. Chytá ich však hráčska vášeň. Vypovieme koaličnú zmluvu, hodíme to na nezhody v koalícii a požiadame o nové prerozdeľovanie výdobytkov ekonomickej prosperity (lebo každú zlú správu treba vyvážiť dobrou).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite