Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fico horší od Danka

.michal Magušin .martin Mojžiš .slovensko

Koaličná kríza odhalila všeličo nielen o koalícii, ale aj o stave celej spoločnosti. Zdá sa, že pre nemalú časť opozície, médií aj verejnosti je dnes hlavným zlom Danko, nie Fico. To už naozaj nemáme žiadnu pamäť?

Fico horší od Danka ĽUDOVÍT VANIHER/SITA 8. august 2017, Bratislava: Predsedy strany Smer-SD Robert Fico prichádza na rokovanie koaličnej rady potom, čo SNS vypovedala koaličnú zmluvu. Pôvodná kauza prerozdelenia tristo miliónov eur z eurofondov na vedu je zrazu na druhej koľaji.

ešte pred vypuknutím koaličnej krízy vznikla v rámci ľavicového krídla našej „kaviarne“ (ktorá je ale viac facebookovým než kaviarenským fenoménom) pozoruhodná myšlienka – vraj v najbližších voľbách bude možno treba voliť Smer. Nie preto, že by to bola dobrá voľba, ale preto, lebo len tak sa zabráni vzniku vlády z dnešnej opozície na čele s Richardom Sulíkom.

V súvislosti s koaličnou krízou artikuloval tento názor mimoriadne jasne český novinár Ľuboš Palata pre Sme v texte s názvom „Prečo treba Ficovi držať palce. So zaťatými zubami a zapchatým nosom.“ Ak si tento text so zaťatými zubami a zapchatým nosom prečítate, dozviete sa, že Fico z toho vychádza ako relatívne pohodový, navyše skúsený politik, ktorého vláda je bielou vranou strednej Európy. No nedržte mu palce.

A opoziční poslanci? Tí tiež vidia v spore Danka s Ficom ako problematického najmä šéfa SNS. Veronika Remišová, vďaka ktorej sa verejnosť dozvedela o tom, akí odborníci tu rozdeľovali tristo miliónov eur na vedu, preto žiada, aby bol rezort školstva odobratý Dankovej SNS. Eugen Jurzyca zo SaS zasa tvrdí, že Plavčan síce nevymyslel tento systém rozdeľovania peňazí, ale aj tak je zrelý na odstúpenie. Lenže: kto teda má dostať rezort školstva? Smer, ktorý systém rozdeľovania peňazí z eurofondov, na rozdiel od Plavčana, naozaj vymyslel? A kto teda má byť minister? Bývalý štátny tajomník za Smer Erik Tomáš?

primitívnosť a la esenes

O tom, že Slovenská národná strana má kradnutie v krvi, niet už do Slotu nijakých pochybností. A odkedy sa Danko skamarátil s Bugárom, je to dokonca hlavný obsah politiky tejto strany. Každý, kto sa čo len trochu vyzná v slovenských pomeroch, vie, že SNS bude len v takej vláde, v ktorej bude môcť bohatnúť. Malý príklad: jeden z autorov tohto textu sa pred rokom a pol, počas volebnej noci, rozprával s vysokopostaveným predstaviteľom SaS a dozvedel sa, že SaS dokáže spolupracovať vo vláde aj so SNS. Síce ich bude treba nechať trochu kradnúť, lebo takí sú, ale vo vláde bez Smeru sa to vraj bude dať ustrážiť v rozumných medziach.

No, nebude. Ten, kto je z bačovania v Žiline naučený brať veľa a primitívne, v tom bude pokračovať aj na celoštátnej úrovni bez ohľadu na partnerov. Spomeňme si na nástenkový tender za prvej Ficovej vlády a porovnajme to s dneškom – v tom čase Fico koaličných partnerov s prehľadom zvládal a ich ministrov v prípade potreby ľahko odvolával, teraz má menší manévrovací priestor, a preto váha. Kľúčové však je toto: ani vtedy, ani teraz to nie je tak, že by sa SNS správala zásadne inak než Smer. Forma je trochu iná, ale podstata rovnaká.

„Rozdiel medzi SNS a Smerom je len v sofistikovanosti, nie v podstate veci.“

Mimochodom, práve o forme, akou to na ministerstve školstva robil Smer, by sme sa mohli dozvedieť práve od Danka. Samozrejme, za predpokladu, že koaličná kríza nepominie príliš rýchlo. Danko už naznačil, že by mohol zverejniť dokumenty, ktoré by ukázali, ako fungovali bývalý minister Juraj Draxler a podnikateľ Jozef Brhel. Možno len blufoval, a možno má v ruke skutočné eso, v každom prípade by bolo skvelé, keby ho Fico provokoval dovtedy, kým neukáže, čo vlastne má. Zatiaľ ale ani Fico situáciu nezvláda. 

Demoštrácia sily na ministerstve obrany evidentne nemala na Danka dostatočne zastrašovací účinok – a Fico vie pod tlakom robiť chyby. Možno bude Danka ešte viac tlačiť k múru a možno sa mu za to Danko pomstí. A bude mať prečo. Jednak preto, lebo v Dankovom prípade rozhodne platí slávna veta Woodyho Allena (to, že si paranoik, ešte neznamená, že ťa nesledujú), ale tiež preto, lebo Danko vlastne urobil len to, že použil smerácky softvér na vlastné kšefty. Použil ho neohrabane a až tragikomicky nešikovne. Ale prečo by mal pykať za niečo, čo robia aj tí druhí a v ešte oveľa väčšom meradle? Len preto, že on sa dal prichytiť a oni nie?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite