Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo dosiahol Putin v Sýrii

.marína Gálisová .slovensko

Vladimír Putin sťahuje ruské jednotky zo Sýrie. Misia, ako uviedol, splnila svoje vojenské ciele. Zvláštne. Sýria na tom totiž nie je o nič lepšie ako predtým. Tak prečo?

Čo dosiahol Putin v Sýrii Alexei Druzhinin//Sputnik/AP/SITA Vladimír Putin znovu rozdúchal požiar na Blízkom východe. Od hasenia odchádza.

krviprelievanie v Sýrii trvá päť rokov a nie je blízko k záveru. Konflikt nemá jasných víťazov a ani riešenie. Z krajiny masovo odchádzajú utečenci. Kríza teda trvá.

„Putin znovu spravil krok, ktorý zrejme nikto nepredvídal.“

Keď do sýrskej občianskej vojny v septembri minulého roku Vladimír Putin zasiahol, odôvodnil to tvrdením, že chce zničiť teroristov a menovite Islamský štát. Vtedy sa veľmi ponáhľal získať súhlas ruského parlamentu s vojenským zásahom. Dostal ho – jednohlasný. Bolo to iba deň po tom, čo sa stretol v New Yorku s americkým prezidentom Barackom Obamom, napriek tomu Západ o Putinových plánoch netušil a zostal zaskočený.

Západ je zaskočený aj dnes. Prečo sa vlastne Vladimír Putin rozhodol pre odchod? Oficiálne kremeľské zdôvodnenia sú mimo reality. Vojenské ciele zásahu splnené neboli. Islamský štát zničený nie je, teroristi pôsobia ďalej.

Čo sa však Putinovi podarilo, je jasne viditeľné. Znovu rozdúchal požiar na Blízkom východe a podporil tamojší chaos.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite