Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ivan Korčok: Najväčšou výzvou je naplno si uvedomiť, že o EÚ sa rozhoduje doma

.redakcia .slovensko

Bývalý minister zahraničných vecí a neúspešný kandidát na prezidenta priznáva, že členstvo v EÚ pre mnohých občanov zovšednelo, aj keď nestratilo na význame.

Ivan Korčok: Najväčšou výzvou je naplno si uvedomiť, že o EÚ sa rozhoduje doma SITA/Milan Illík Prezidentka Čaputová a diplomat Ivan Korčok počas odovzdávania ďakovných medailí pri príležitosti 20. výročia vstupu SR do EÚ a NATO 28 osobnostiam, ktoré sa priamo podieľali na prístupovom procese alebo inak podporovali úsilie SR.

podľa Korčoka je toto „dobrý čas zamyslieť sa nad tým, ako k EÚ pristupujeme, čo členstvo znamená, ale aj nad tým, čo o Únii počúvame od našich súčasných vládnych predstaviteľov“.

Myslí si, že „v dnešnej situácii treba pripomenúť základný cieľ EÚ - vytvoriť taký model spolupráce medzi niekdajšími rivalmi, že sa ich spory už nikdy nebudú riešiť vojnou. Toto sa podarilo, a dá sa povedať, že mier je tam, kde je EÚ, a kde nie je, tam je, bohužiaľ, vojna.

Bez rozšírenia, ktorého bolo Slovensko roku 2004 súčasťou, by základná motivácia zakladateľov EÚ bola len prázdnym heslom. Na toto nezabúdajme.“

Ďalej hovorí, že postoje súčasnej vládnej moci smerom k EÚ považuje „za bizarné, nebezpečné a v rozpore s tým, čo sa volá národno-štátne záujmy. Vláda používa o EÚ rétoriku, akoby išlo o nášho úhlavného nepriateľa a zároveň naťahujeme vystretú ruku za peniazmi, ktoré si nárokujeme, akoby boli naše vlastné“.

Vyzýva vládu, aby: 1) zreteľne zadefinovala aspoň jeden dôvod okrem financií, pre ktorý považujeme naše členstvo v EÚ za životne dôležité 2) preložila do ľudskej reči svoju tézu o suverenite a prestala ňou strašiť a 3) aby pomenovala a vyargumentovala, čo chce v EÚ zmeniť, a prečo, a s kým, a s akými spojencami chce tieto zmeny presadiť.

Tvrdí aj, že rozumie občanom, „ktorí vlastne zažívajú Úniu permanentne hasiacu nejakú krízu. Únia zďaleka nie je dokonale fungujúca inštitúcia. Je namieste kriticky pomenovávať čokoľvek, s čím máme problém, ale treba to robiť na základe argumentov, a nie ideologických hesiel, ktoré majú často úroveň krčmovej debaty“.

Priznáva, , že aj v politickom priestore, ktorý reprezentuje, „musíme prejsť sebareflexiou, ako o EÚ komunikovať“. Najväčšou výzvou je podľa neho „naplno si uvedomiť, že o EÚ sa rozhoduje doma“.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite