Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V kauze Gorila znova obvinili Jaroslava Haščáka a ďalšie osoby — čo to znamená podľa Juraja Petroviča

.tasr .juraj Petrovič .sita .slovensko

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

V kauze Gorila znova obvinili Jaroslava Haščáka a ďalšie osoby — čo to znamená podľa Juraja Petroviča SITA/Marián Peiger

prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) rozhodol o obvinení finančníka Jaroslava Haščáka. a ďalších štyroch osôb v rámci kauzy Gorila. Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy. V prípade štyroch osôb aj o trestný čin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Vyplýva to z informácií, ktoré špeciálna prokuratúra zverejnila na sociálnej sieti.

„K vydaniu uznesenia pristúpil prokurátor po tom, ako bolo na základe vyžiadaných správ zistené, že sa nejaví ako reálne bez zbytočného odkladu splnenie jeho pokynu — vydaného vo veci konajúcej vyšetrovateľke — k vzneseniu obvinení,“ spresnila prokuratúra. Vysvetlila, že prokurátor tak postupoval vzhľadom na doterajšiu dĺžku a rýchlosť postupu vyšetrovania a úkonov v danej trestnej veci, v záujme práv samotných podozrivých osôb (aj poškodených).

.vysvetlenie Juraja Petroviča:

Opätovné obvinenie Jaroslava Haščáka a ďalších štyroch osôb v kauze Gorila je labuťou piesňou Špeciálnej prokuratúry. Keďže prípady, ktoré už sú na Špecializovanom trestnom súde, majú prokurátorom špeciálnej prokuratúry ostať, ide zrejme o snahu tento prípad na poslednú chvíľu zachrániť pred definitívnym zametením pod koberec. To by hrozilo, ak by sa obvinenie nepodalo dnes. 

Od zajtra sa totiž prokurátori špeciálnej prokuratúry presúvajú na miesta, kam ich, väčšinou veľmi zlomyseľne a očividne za trest, posiela genprok Žilinka. Na oddelení generálnej prokuratúry, ktoré má imitovať akúsi náhradu Špeciálnej prokuratúry, pristáli dve prokurátorky, ktoré chceli stíhať Jána Čurillu a snažili sa prekaziť kauzy Dušana Kováčika, Miroslava Výboha a Vladimíra Pčolinského vypisovaním na súdy o údajných procesných pochybeniach vtedajších špeciálnych prokurátorov. 

Ficovi sluhovia v prokurátorských talároch mu pôjdu na ruku. O to dôležitejšie preto je, aby k tomu všetkému ešte nepribudol prezident Pellegrini s právomocou omilostiť tých Ficových kumpánov, ktorých sa napriek úpornej snahe Fica, Žilinku a spol. podarí právoplatne odsúdiť.

Tlačová konferencia strany PS: Je generálny prokurátor utajeným spojencom Roberta Fica?

Národná kriminálna agentúra (NAKA) obvinila ešte v novembri 2022 finančníka Jaroslava Haščáka, bývalého ministra hospodárska Jirka Malchárka, bývalú predsedníčku výkonného výboru Fondu národného majetku SR Annu Bubeníkovú a ďalšie osoby zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Haščák čelil tiež obvineniu pre obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Celkovo vo veci obvinili sedem osôb.

Jirko Malchárek a Anna Bubeníková boli okrem založenia zločineckej skupiny stíhaní aj pre pokračovací obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a pre obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Ďalším obvineným bol bývalý člen výkonného výboru Fondu národného majetku Jozef J. Ten bol tiež obvinený zo založenia zločineckej skupiny, pre pokračovací obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a pre obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Medzi obvinenými figuruje bývalý podpredseda výkonného výboru štátneho Fondu národného majetku z čias vlády SDKÚ Peter H. NAKA ho stíhala okrem založenia zločineckej skupiny aj pre pokračovací obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Obvinení boli aj Vladimír R. a Stanislav R. pre obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Obvinenia v tejto veci neskôr dozorový prokurátor zrušil. Dôvod bol však podľa neho čisto formálno-procesný pričom avizoval opätovné vznesenie obvinení.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite