Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Konzervatívny inštitút M. R. Štefánika odovzdal Ceny Dominika Tatarku za rok 2023

.tasr .slovensko

Cena Dominika Tatarku sa udeľuje od roku 1994 a udeľuje sa za výnimočné dielo, ktoré napĺňa humanistické tradície slovenskej kultúry a občianskym postojom nadväzuje na duchovný odkaz spisovateľa Dominika Tatarku.

Konzervatívny inštitút M. R. Štefánika odovzdal Ceny Dominika Tatarku za rok 2023 Boris Németh

v Bratislave v pondelok slávnostne odovzdali Ceny Dominika Tatarku za rok 2023. V jubilejnom 30. ročníku prestížneho kultúrneho a literárneho ocenenia ho dostali literárny vedec, spisovateľ a prekladateľ Marián Andričík za preklad, komentáre, vysvetlivky, poznámky a doslov výberu básní Garyho Snydera Stretnutie s horami a Miroslav Tóth s Fedorom Gálom a skupinou Drť za štúdiový album Kruh alebo špirála. Informuje o tom Konzervatívny inštitút M. R. Štefánika.

Marián Andričík je slovenský literárny vedec, prekladateľ, profesor Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Je autorom kníh K poetike umeleckého prekladu (2004), Preklad pod lupou (2014), Aspekty piesňového textu (2014). Debutoval zbierkou reflexívnej poézie Skúška správnosti (1989) a zostavil antológie beatnickej poézie Nahý anjel... alebo Nahlas (1995) a Beatnici (2010). Vo svojej prekladateľskej práci sa venuje najmä prekladu prózy a poézie z anglickej a americkej literatúry. K jeho najvýznamnejším prekladom patria výbery z poézie Johna Keatsa, Williama Blakea, historicky prvý slovenský preklad biblických eposov Johna Miltona Stratený raj (2020) a Vrátený raj (2022), ktoré vyšli rovnako ako preklad poézie Garyho Snydera Stretnutie s horami (2023) vo vydavateľstve Modrý Peter.

Miro Tóth je skladateľ, zvukový dizajnér a saxofonista. Študoval skladbu na VŠMU v Bratislave u Vladimíra Godára. Je aj absolvent hudobnej vedy na Univerzite Komenského v Bratislave. Od roku 2020 je zamestnaný ako zvukový dizajnér v Českom rozhlase v Prahe. Založil a hráva v kapelách ako Drť, Dystopic Requiem Quartet, Srnka, Predskokan Otrok, Shibuya Motors alebo Funeral Marching Band. Je držiteľom štyroch ocenení Radio_Head Awards v sekcii experimentálna hudba.

Fedor Gál je sociológ a prognostik. V roku 1989 bol spoluzakladateľom VPN, v roku 1990 predsedom jeho koordinačného centra a v roku 1991 predsedom Republikovej rady VPN. Okrem iných vydal vedecké knihy Svet vedy a poznávania (1988), Možnosť a skutočnosť (1990), Dnešní krize česko-slovenských vztahů (1992), Násilí (1994), eseje O jinakosti (1998), Lidský úděl (2004) a rad publicistických publikácií a esejí, v poslednom čase Mojich tridsať rokov (2019) a Drtím, drtíš, drtíme (s krízou za zadkom) (2020). Minulý rok vydal s Mirom Tóthom a skupinou Drť štúdiový album Kruh alebo špirála a výber z albumu ako záznam zo živého koncertu vo Frýdku-Místku.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite