Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Andrej Danko odstúpil z boja o Prezidentský palác – čo to znamená podľa redakcie .týždňa

.tasr .marína Gálisová .eugen Korda .slovensko

Predseda SNS svoj krok vysvetlil vývojom preferencií a snahou netrieštiť národno-konzervatívne sily. Zároveň podporil vo voľbe Štefana Harabina.

Andrej Danko odstúpil z boja o Prezidentský palác – čo to znamená podľa redakcie .týždňa SITA/Milan Illík

andrej Danko sa v pondelok oficiálne vzdal kandidatúry na prezidenta SR. Oznámil to na spoločnej tlačovej konferencii s ďalším uchádzačom o post hlavy štátu Štefanom Harabinom. 

„Už v januári sme sa džentlemensky dohodli, že jeden druhého podporíme podľa toho, kto bude v predvolebných preferenciách úspešnejší,“ uviedol na brífingu líder národniarov a podpredseda Národnej rady SR. Zároveň deklaroval, že má mandát od strany, aby Harabina podporil a požiadal o to aj voličov SNS. Danko verí, že Harabin môže postúpiť do druhého kola.

Na otázku, či nie je zvláštne, že podporuje Harabina a nie Petra Pellegriniho, odpovedal, že predseda parlamentu a líder Hlasu nemal záujem o podporu SNS.

Bývalý minister spravodlivosti sa poďakoval za podporu, zároveň ocenil úsilie Andreja Danka zjednocovať národno-vlastenecké sily. „Som za to, aby sme takéto spájanie uskutočnili aj voľbami do Európskeho parlamentu,“ uviedol. Deklaroval zároveň, že do volieb ide s jasným cieľom - vyhrať ich. Označil sa za mierového prezidentského kandidáta a avizoval jasne vyhranený postoj smerom k vojne na Ukrajine a geopolitickej budúcnosti Slovenska v prípade svojho zvolenia. „Ak vyhrám prezidentské voľby, žiadny slovenský vojak nepôjde na Ukrajinu, ani jeden náboj, ani jeden cent nepôjde na Ukrajinu. Na Slovensko nepríde ani jeden migrant a ani jeden cudzí vojak na Slovensku nebude,“ dodal. „Budem presadzovať, aby Slovensko získalo status neutrality,“ dodal.

Možné odstúpenie Danka z prezidentských volieb v prípade, „ak trendy v predvolebných preferenciách nebudú dobré“, avizovala strana SNS už pred časom.

V posledných prieskumoch Danko za Harabinom výrazne zaostával.

V sobotu (23. 3.) si tak oprávnení voliči môžu vybrať z desiatich kandidátov na prezidenta SR. Sú nimi Patrik Dubovský, Krisztián Forró, Štefan Harabin, Ivan Korčok, Marian Kotleba, Ján Kubiš, Igor Matovič, Milan Náhlik, Peter Pellegrini a Róbert Švec.

vysvetlenie Maríny Gálisovej

Andrej Danko hovorí, že nechce trieštiť národné sily. Z.toho by navonok vyplývalo, že ich zachraňuje. V skutočnosti nemal šancu roztrieštiť nič a zachraňuje len seba. Jeho kandidatúra je totiž jednou z najmenej úspešných: s podporou ani nie jedného percenta voličov. Zároveň je tento jeho krok ďalší dôkaz, že zo SNS ostala dutá schránka, ktorá poskytuje formálnu bázu všemožným extrémistom – a v skutočnosti sa len zúfalo snaží zviezť s ich voličskou základňou. A tak sa predseda SNS musí teraz pokorne skloniť  pred extrémnym a extémne nebezpečným politickým bizárom, akým je Štefan Harabin. Pre Slovensko je to možno dobrá správa o slabosti Andreja Danka, ale veľmi zlá správa o sile extrému, ktorý aj slabých politikov ako Danko vyniesol tam, kde majú obrovský ničivý potenciál.

 

vysvetlenie Eugena Kordu

Andrej Danko urobil to, čo sa dalo čakať. Podporil človeka, ktorý ako minister a potom ako predseda Súdnej rady devastoval slovenské súdnictvo, prenasledoval a šikanoval sudcov, ktorí mu neboli ochotní slúžiť. Andrej Danko sa tradične, podobne ako aj jeho strana, neomylne spája s tým najhorším, čo sa v slovenskej politike nachádza. Mizivú podporu verejnosti svojej osobe nahrádza servilitou voči Robertovi Ficovi a neutíchajúcou túžbou získať aspoň omrvinky moci, ktoré mu na stole nechá milostivo ležať. Podpora Štefana Harabina je logickým vyústením jeho pôsobenia vo verejnom živote. Jeho kandidatúra bola od samého počiatku len komédiou a jej cieľom bolo zviditeľnenie. Oveľa viac ho však zviditeľnil jeden nevinný semafor, ktorý podľahol jeho nočnému šoférovaniu.

 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.  

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite