Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Novým predsedom SaS je Branislav Gröhling – čo to znamená podľa Štefana Hríba

.tasr .štefan Hríb .slovensko

O výsledkoch voľby informovala strana na sobotnej tlačovej konferencii.

Novým predsedom SaS je Branislav Gröhling – čo to znamená podľa Štefana Hríba SITA/Diana Černáková

novým predsedom SaS sa stal Branislav Gröhling. Zvolili ho na sobotňajšom kongrese strany. Do funkcie okrem neho kandidoval aj Igor Prieložný. 

„Táto dôvera je pre mňa veľkou výzvou a veľkým záväzkom,“ uviedol Gröhling a poďakoval členom strany za zvolenie. Do budúcna chce spájať ľudí a posilniť stranu v regiónoch aj na národnej úrovni. Podčiarkol potrebu boja za demokratické hodnoty a boja proti vláde Smeru-SD. SaS bude preto podľa Gröhlinga potrebovať omnoho silnejší mandát. „Bude potrebovať atakovať dvojciferný výsledok,“ objasnil. Je presvedčený, že na to majú. Rovnako má ambíciu byť v ďalšej vláde. 

Predchádzajúci líder strany Richard Sulík vyjadril plnú podporu svojmu nástupcovi. Pripomenul, že stranu viedol 15 rokov. Skonštatoval, že SaS nie je strana, ktorá by zmenou predsedu zanikla a aktuálne vidí najlepší čas na generačnú obmenu jej vedenia. Avizoval tiež, že bude kandidovať aj v najbližších voľbách do Národnej rady SR.

SaS schválila na kongrese aj zmenu stanov, z ktorej vyplýva vytvorenie funkcie čestného predsedu. Členovia kongresu ju podporili 93 percentami hlasov. Čestným predsedom sa stal Sulík, ktorý po 15 rokoch skončil ako líder strany.

vysvetlenie Štefana Hríba

Zvolenie Braňa Gröhlinga za predsedu SaS je šanca. Richard Sulík stranu poctivo vybudoval, opakovane dotiahol do parlamentu a udržal jej dôraz na slobodu a trhové riešenia. V tom je SaS výrazná. Pre svoje osobné limity však Richard Sulík súčasne obmedzil jej potenciál rásť. Súčasťou týchto limitov je aj ním presadené právo veta čestného predsedu. Ak má SaS rásť, bude musieť opustiť model, v ktorom ide o doživotné dieťa expredsedu.

Aj nový predseda SaS má svoje limity. Mal problém s diplomom, a ani ako minister školstva nebol najvýraznejší. Ak je ale pravda, že človek vie s funkciou rásť, nový predseda SaS môže prekvapiť. Priestor napravo od stredu je dosť slabo zastúpený a SaS ako ekonomicky liberálna strana v ňom môže pri rozumnom vedení výrazne rásť.

To, či SaS svoju šancu využije, je len v jej rukách. Ale dôsledky budú širšie – ak nové vedenie zlyhá, šanca na porážku uneseného štátu bude oveľa menšia, ak uspeje, priestor napravo od stredu môže byť rozhodujúci pre spoločné víťazstvo rozumnej časti opozície.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite