Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vláda odvolala Pavla Gašpara z funkcie štátneho tajomníka ministerstva spravodlivosti – čo to znamená podľa redakcie .týždňa

.tasr .eugen Korda .marína Gálisová .slovensko

Návrh na odvolanie predložil minister spravodlivosti Boris Susko.

Vláda odvolala Pavla Gašpara z funkcie štátneho tajomníka ministerstva spravodlivosti – čo to znamená podľa redakcie .týždňa SITA/Milan Illík

vláda odvolala Pavla Gašpara z funkcie štátneho tajomníka Ministerstva spravodlivosti (MS) SR. Kabinet o tom rozhodol na stredajšom rokovaní.Gašpar je odvolaný z funkcie dňom 6. marca 2024.

Vláda ešte na februárovom rokovaní vyjadrila súhlas s menovaním Gašpara na riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS). Prezidentka SR Zuzana Čaputová informovala o úvahách, že menovanie nového riaditeľa tajnej služby nechá na svojho nástupcu. Vláda následne schválila zmenu štatútu SIS.

vysvetlenie Eugena Kordu

Pavol Gašpar, syn bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, ktorému stále hrozí súd a možno aj väzenie, sa vo funkcii štátneho tajomníka na ministerstve spravodlivosti, kde ruka v ruke s ministrom Suskom pripravoval škandalóznu novelu Trestného zákona, dlho neohrial. Vo februári ho do funkcie vymenovali a dnes ho vláda odvolala. Odpoveď, prečo sa to stalo, je jednoduchá. Čo nevidieť sa stane nemenovaným vládcom Slovenskej informačnej služby a bude ďalej poctivo pracovať na očistení nielen mena svojho otca, ale aj iných osôb z vnútorného kruhu Roberta Fica. Týmto, a nie našou vnútornou bezpečnosťou, sa naša tajná služba bude prednostne zaoberať. Kapacity na to celkom nepochybne bude mať, pretože citlivé informácie z okolitých štátov do nej prestanú prúdiť.

 

vysvetlenie Maríny Gálisovej

Zhrňme si priebeh udalostí. Najskôr vláda chcela na post riaditeľa SIS postaviť Tibora Gašpara, ktorý je trestne stíhaný. Prezidentka trestne stíhaného Tibora Gašpara odmietla na čelo SIS menovať. Po čase sa objavilo druhé meno – kandidát Pavol Gašpar, syn Tibora Gašpara. Prezidentka reagovala, že nevidí dôvod o tejto nominácii rozhodnúť. A reagovala dobre, pretože je to až absurdne nevhodná nominácia. Gašpar mladší na čele SIS je prakticky to isté ako Gašpar starší, a zďaleka nie iba preto, že Gašpar mladší nosí na ruke vytetovaný portrét Gašpara staršieho (hoci aj táto kuriozita asi dosť vypovedá). Na správnu reakciu prezidentky vláda urobila to, že prakticky okamžite zmenila štatút SIS, dokonca v utajenom režime. Iste, sú skutočnosti, ktoré sa o tajných službách majú tajiť, pretože sú otázkou bezpečnosti štátu. Ale utajený režim zmeny štatútu SIS spôsobí, že nebude jasné ani to, kto našu tajnú službu riadi. A to nie je nevyhnutná miera utajenia, ale naopak, bezpečnostné riziko. No v skutočnosti je už úplne jasné, kto bude tajnú službu riadiť: Pavol Gašpar, ktorého odvolanie z postu štátneho tajomníka bolo nutnou podmienkou jeho postavenia na čelo SIS, a keďže ho dnes odvolali, tak sa to potvrdilo. A Tibor Gašpar z pozadia, čo azda ani nie je nutné dodávať. A jasné je ešte čosi: že to bude ešte horšie riadenie SIS ako za Ivana Lexu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite