Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prezidentka oznámi postup týkajúci sa novely Trestného zákona v piatok

.tasr .štefan Hríb .slovensko

Hlava štátu po schválení novely v parlamente avizovala, že zváži všetky ďalšie možnosti svojho postupu, aby nenadobudla účinnosť. Jej prijatie označila za zlú správu pre Slovensko a všetkých jeho občanov.

Prezidentka oznámi postup týkajúci sa novely Trestného zákona v piatok SITA/Milan Illík

prezidentka SR Zuzana Čaputová oznámi svoj ďalší postup týkajúci sa novely Trestného zákona v piatok (16. 2.). Vyplýva to z jej štvrtkového vyjadrenia.

„Novela mi bola doručená až v stredu (14. 2.), to znamená po šiestich dňoch od schválenia v parlamente, v popoludňajších alebo v podvečerných hodinách. Svoje stanovisko, teda rozhodnutie k tejto veci zaujmem, oznámim zajtra vo svojom vyhlásení,“ poznamenala.

Na margo postupu, ktorý jej v liste navrhol premiér Robert Fico (Smer-SD), Čaputová skonštatovala, že ide o ultimátum. „Z toho listu vyplýva, že v podstate mi hovorí o tom, že by som mohla vetovať ten zákon, ale iba v jednej časti, ktorá sa týka násilných trestných činov, a to iba spôsobom, ktorý mi v tom liste navrhol. Vlastne je to v istom zmysle akoby ultimátum a zúženie priestoru na to, akým rozsahom veta by sa boli ochotní vôbec zaoberať,“ dodala.

Novelu Trestného zákona z dielne rezortu spravodlivosti schválili poslanci Národnej rady SR minulý týždeň. Legislatíva počíta so zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry. Má takisto dôjsť k viacerým zmenám pri trestných sadzbách, hraniciach škôd pri majetkovej trestnej činnosti aj k úprave premlčacích lehôt. Parlament o novele rokoval v skrátenom legislatívnom konaní.

komentár Štefana Hríba: 

Jeho oneskorený podpis znamená, že predseda vlády ustúpil od snahy osobne neumožniť prezidentke obrátiť sa na Ústavný súd, pretože tým riskoval jeho ráznu reakciu. Jeho list hlave štátu znamená, že chce ženu v úrade prezidenta vystaviť do role tej, ktorá nechce pomôcť iným ženám. Sú to dve hrubosti za sebou.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite