Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Aké sú záujmy Slovenska a čo s nimi robí táto vláda?

.rastislav Káčer .slovensko .politika

V predvolebnej kampani nás strany dnešnej vládnej koalície zaplavovali prázdnymi frázami o „silnom štáte“ a „suverénnej politike presadzujúcej národno-štátne záujmy“. Aká je realita?

Aké sú záujmy Slovenska a čo s nimi robí táto vláda? DENES ORDOS/AP/SITA 16. január 2024 Budapešť, Maďarsko: Robert Fico a Viktor Orbán po tlačovej konferencii. Slovenský premiér hovorí a robí politiku, akú chce Moskva a Budapešť, kvôli čomu Slovensko odpudzuje svojich spojencov a stáva sa vydedencom demokratického spoločenstva

z pohľadu medzinárodných vzťahov je silou štátu schopnosť presadiť svoje záujmy v konkurencii iných subjektov. Sila každého štátu je zložená z dvoch dimenzií. Z tvrdej a mäkkej sily. Tvrdá sila (hard power) je daná veľkosťou teritória, počtom obyvateľov, prírodnými zdrojmi, efektívnosťou a veľkosťou vojenskej sily a ekonomickým výtlakom. V Európskej únii tvoríme 1,15 % jej rozlohy a všetci naši susedia sú väčší ako my. Naša nominálna ekonomická sila v Únii je 0,7 % HDP. O našich vojenských a spravodajských spôsobilostiach netreba ani písať. Radšej. Z pohľadu hard power sme slabý štát.

sme krajina, ktorá môže byť obdivovaná 

Pre silu menšej krajiny je absolútne kľúčová mäkká sila (soft power). Tá spočíva v celkovej vyspelosti, kultúrnosti a atraktívnosti krajiny. Veľmi silným faktorom sú jej politické hodnoty. Tolerantná, demokratická, férová, bezpečná, čistá krajina, ktorá je atraktívna pre iných. 

Mimoriadne dôležité sú dobrá diplomacia a spojenci. Dobré spojenecké vzťahy s takými, ktorí majú reálnu moc a dôvod nám pomôcť, sú predvídateľní partneri a ideálne sú nám aj inšpiráciou a ťahajú nás lepším smerom. Teda atraktívna krajina, ktorá je obľúbená a obdivovaná, s dobrými spojencami a obratnou diplomaciou má vyššiu silu, a tým pádom aj väčšiu suverenitu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite