Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šimečka víta prezidentkino veto kompetenčného zákona

.sita .slovensko

Novelu považuje za veľmi nebezpečný návrh, ktorý unáša nezávislé inštitúcie, ako je Štatistický úrad SR či Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Šimečka víta prezidentkino veto kompetenčného zákona SITA/Jana Birošová

predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka víta rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá vetovala vládnu novelu kompetenčného zákona. Ako ďalej uviedol v stanovisku, novelu považuje za veľmi nebezpečný návrh, ktorý unáša nezávislé inštitúcie, ako je Štatistický úrad SR či Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a zároveň dláždi cestu pre bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, aby sa mohol stať riaditeľom Slovenskej informačnej služby.

Šimečka pripomenul, že prezidentka kritizuje nielen viaceré ustanovenia toho zákona, ale aj spôsob, akým zmeny v zákone prebehli. „Čistky v nezávislých štátnych inštitúciách či nová trafika pre SNS v podobe nového ministerstva určite nie sú dostatočné dôvody na skrátené legislatívne konanie. Sen Andreja Danka mať už od nového roka svoje nezmyselné ministerstvo sa rozplynul,“ skonštatoval Šimečka. Doplnil, že opozícia v parlamente urobí všetko pre to, aby prinútila koalíciu tie najhoršie návrhy z novely stiahnuť.

Veto hlavy štátu privítala aj opozičná Sloboda a Solidarita. „Andrejovi Dankovi sa dnes zrútil detský sen o vytvorení nového ministerstva pre svojich ľudí už od 1. januára. Miesto cielenej podpory športu a cestovného ruchu si koalícia pred Vianocami schválila v čase nedostatku financií ministerstvo s rozpočtom 100 až 200 miliónov eur ročne. Časť z toho ide pritom na platy úradníkov, limuzíny a ochranku," skonštatoval predseda poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling. Ako doplnil, novela kompetenčného zákona brala viaceré právomoci prezidenta SR pri menovaní Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a predsedu Štatistického úradu SR. „Taktiež ministerstvu obrany, konkrétne Robertovi Kaliňákovi, poskytovala monopol pri udeľovaní licencií na obchodovanie so zbraňami. Toto je absolútne neprijateľné,“ upozornil Gröhling.

Ak si vládni poslanci myslia, že prelomenie veta prezidentky bude v parlamentne jednoduché, tak na to podľa Gröhlinga môžu zabudnúť. „Budeme zásadne proti a bojovať proti tomuto vládnemu valcu. Navyše, spolu s opozičnými kolegami plánujeme napadnúť novelu kompetenčného zákona na Ústavnom súde,“ dodal Gröhling.

Prezidentka Zuzana Čaputová dnes vrátila Národnej rade SR na opätovné prerokovanie tzv. kompetenčný zákon. Ako informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec, výhrady má k viacerým jeho ustanoveniam aj k samotnému legislatívnemu procesu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite