Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zuzana Čaputová si váži ľudí z LGBTI+ komunity, majú aj jej podporu

.sita .slovensko

Hlava štátu queer ľuďom odkázala, že si ich váži, má ich rada, každý z nich má unikátnu hodnotu a jej rešpekt.

Zuzana Čaputová si váži ľudí z LGBTI+ komunity, majú aj jej podporu SITA/Diana Černak

prezidentka Zuzana Čaputová chce veriť, že teroristický čin, ktorý bol spáchaný na dvoch mladých ľudí z LGBTI+ komunity, bol posledným v ponovembrovom Slovensku. Hlava štátu queer ľuďom odkázala, že si ich váži, má ich rada, každý z nich má unikátnu hodnotu, jej rešpekt a podporu. Zdôraznila, že všetci ľudia sú si rovní v dôstojnosti a taktiež by si konečne mali byť rovní aj v uznaní práv. Podľa prezidentky už nemôžeme nikdy dopustiť, aby ich identita stála niekoho z nich život.

„Hrôza zo smrti Matúša a Juraja bola tak veľká, že zmysluplné slová sa hľadajú ťažko. Lebo tak veľa už bolo povedané, a tak málo sa zmenilo k lepšiemu. Tak veľa bolo vyplakané, a tak málo to prispelo k vášmu pocitu bezpečia. Tak veľa bolo ublížené, a tak málo to zastavilo nenávisť voči vám. Len preto, že niekto uviazne v strachu z neznámeho, že niekto súdi, hoci by mal predovšetkým milovať,“ uviedla prezidentka v príhovore. Ten na štvrtkovom spomienkovom podujatí s názvom Matúš, Juraj, nezabudneme!, zaznel z reproduktorov. Hlava štátu sa pre chorobu na podujatí nemohla zúčastniť.

Pred bratislavským podnikom Tepláreň na Zámockej ulici v Bratislave sa v stredu 12. októbra 2022 strieľalo. Pri streľbe utrpeli dve osoby zranenia, ktorým na mieste podľahli, tretia osoba utrpela zranenia, s ktorými ju previezli na ošetrenie do nemocnice. Páchateľom bol tínedžer Juraj K. z Bratislavy. Motívom činu mala byť jeho nenávisť k homosexuálom, keďže v podniku sa stretáva LGBT+ komunita. K činu sa priznal na sociálnej sieti. Napísal aj to, že pôvodne chcel zavraždiť predsedu vlády. Neskôr ho polícia našla mŕtveho.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite