Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tomáš Taraba odmietol, že by mal byť ministrom kultúry

.tasr .slovensko

Proti jeho nominácii sa ozývali protestné hlasy z umeleckej komunity.

Tomáš Taraba odmietol, že by mal byť ministrom kultúry SITA/TV Markíza/Martin Lachkovič

zvolený poslanec Národnej rady (NR) SR za SNS Tomáš Taraba nebude novým ministrom kultúry. Pre TASR potvrdil, že nemá záujem o tento rezort. Po tom, čo sa Taraba začal spomínať ako možný minister kultúry, protestovali voči jeho nominácii viacerí predstavitelia umeleckej obce.

Informáciu o tom, že by mal byť ministrom kultúry, označil Taraba na sociálnej sieti za hoax. Chce však urobiť všetko preto, aby sa kultúra „vrátila Slovákom“. Peniaze treba podľa neho presmerovať na opravu hradov a zámkov, historických pamiatok, podporovať opätovné vydávanie slovenskej klasickej literatúry či umelecké zbory v obciach a umelecké školy.

Viacerí umelci podporili petíciu, v ktorej odmietajú, že by sa ministrom kultúry mal stať Taraba. Nemá podľa nich dostatok profesijných skúseností. Jeho verejné pôsobenie vnímajú ako radikálno-nacionalistické. Vyzvali tiež predstaviteľov strán Smer-SD, Hlas-SD a SNS, aby na čelo rezortu postavili osobnosť, „ktorá požíva prirodzenú vážnosť a rešpekt v oblasti kultúry na Slovensku a nevyvoláva kontroverzné reakcie v spoločnosti“.

Smer-SD, Hlas-SD a SNS podpísali v stredu (11. 10.) memorandum o porozumení a dohodli sa na podpise koaličnej zmluvy. Smeru-SD má okrem premiérskeho postu patriť šesť ministerstiev, Hlasu-SD sedem. SNS má obsadiť tri rezorty, z toho jedno s účinnosťou od prvého januára 2024.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite