Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Verejný ochranca práv sa obrátil na prokuratúru v súvislosti so zadržiavaním migrantov

.tasr .slovensko

Zamestnanci kancelárie VOP vykonali neohlásenú kontrolu zaobchádzania s cudzincami umiestnenými vo výrobnej hale vo Veľkom Krtíši uplynulý týždeň.

Verejný ochranca práv sa obrátil na prokuratúru v súvislosti so zadržiavaním migrantov SITA/Diana Černáková Verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský

verejný ochranca práv (VOP) Róbert Dobrovodský sa obrátil v súvislosti so zadržiavaním migrantov vo výrobnej hale vo Veľkom Krtíši na Generálnu prokuratúru (GP) SR. Podľa ombudsmana môže dochádzať k nezákonnému obmedzovaniu na osobnej slobode. Generálna prokuratúra reagovala, že situáciu priamo na mieste preveria príslušní prokurátori Krajskej prokuratúry Banská Bystrica.

Zamestnanci kancelárie VOP vykonali neohlásenú kontrolu zaobchádzania s cudzincami umiestnenými vo výrobnej hale vo Veľkom Krtíši uplynulý týždeň. „Príslušníci Policajného zboru uviedli, že cudzinci sú obmedzení na osobnej slobode len v časovom rozsahu 24 hodín a v prípade, ak sa v objekte nachádzajú osoby, ktoré sú tam dlhšie ako 24 hodín, títo tam ostávajú dobrovoľne. Toto tvrdenie príslušníkov vyvrátili dopytovaní cudzinci, ktorí zhodne tvrdili, že všetci, ktorí sú v objekte umiestnení, sú tam umiestnení bez možnosti odísť,“ uviedol ombudsman na sociálnej sieti.

Nemožnosť opustiť areál potvrdili podľa Dobrovodského aj zamestnanci kancelárie VOP. „Cudzinci tvrdili, že v objekte sú obmedzení na osobnej slobode štyri až sedem dní. Príslušníci, ktorých zamestnanci kancelárie žiadali, aby situáciu konkrétne sťažujúcich sa cudzincov preverili s cieľom objektívneho zistenia dĺžky pobytu v zariadení a otázku 'dobrovoľnosti', túto požiadavku zamestnancov kancelárie odmietli,“ dodal ombudsman.

V uvedenej veci aktuálne konajú a situáciu priamo na mieste preveria príslušní prokurátori Krajskej prokuratúry Banská Bystrica. „GP SR bude plne súčinná s úradom VOP, pričom na veci budú participovať prokurátori trestného aj netrestného odboru GP SR,“ uviedla pre TASR hovorkyňa prokuratúry Zuzana Drobová.

Hovorca rezortu vnútra Matej Neumann priblížil, že ministerstvo doteraz neeviduje podanie oficiálnych zistení zo strany VOP a z tohto dôvodu sa nie je možné bližšie vyjadriť. „Z medializovaných informácií nie je tiež zrejmá štruktúra ani hĺbka zisťovaných otázok zo strany zástupcov VOP,“ podotkol hovorca.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite