Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hríb, Mojžiš: Prepadnuté hlasy?

.štefan Hríb .martin Mojžiš .slovensko .politika

Hlasy v prospech strán, ktoré u nás získajú menej ako päť percent z celkového počtu hlasov, nazývame prepadnutými. Akú úlohu budú hrať na konci septembra?

Hríb, Mojžiš: Prepadnuté hlasy? sita 15. február 2020, Bratislava: Vtedajší predseda Progresívneho Slovenska Michal Truban počas tlačovej konferencie. PS kandidovalo so stranou SPOLU, potrebných 7 percent na vstup do parlamentu tesne nezískali.

základný mýtus spojený s prepadnutými hlasmi je mýtus spájania. Hovorí zhruba toto: aby hlasy neprepadli, treba sa spájať. Akú oporu má tento mýtus v dejinách Slovenskej republiky? 

V roku 1992 prepadli hlasy voličov ODÚ (tak sa volalo to, čo zostalo z VPN po odchode Mečiara a jeho spolupáchateľov). ODÚ získala tesne nad štyri percentá, pretože časť jej potenciálnych voličov volila koalíciu DS-ODS, ktorej hlasy tiež prepadli (volebný zisk takmer tri a pol percenta), a prepadli aj ďalšie profederálne hlasy. V tých voľbách navyše prepadli aj niektoré hlasy pre maďarské strany.

V roku 2002 prepadli hlasy voličov rozdelenej SNS (Malíkovej Pravá SNS aj Slotova SNS získali každá menej ako štyri percentá). Od roku 2010, čiže od rozdelenia Strany maďarskej koalície, tiež znovu prepadávajú hlasy časti maďarských voličov. V roku 2020 prepadli aj hlasy voličov strán PS a Spolu, ktoré sa pritom spojili. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite