Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Samosprávy čakajú koncom roka neľahké časy

.dáta bez pátosu .slovensko

Ministerstvo financií vidí hospodárenie obcí a miest ku koncu roka optimisticky. Je to vec pohľadu a názoru.

Dáta bez pátosu: Samosprávy čakajú koncom roka neľahké časy

v III. štvrťroku dostanú spolu samosprávy transfer od štátu (DPFO) v celkovej výške 930 miliónov eur oproti 948 miliónom eur v minulom roku. Je to dramatická zmena oproti prvým dvom štvrťrokom, keď dostali v roku 2023 viac ako 2 miliardy eur, čo bolo o 275 miliónov eur viac ako v roku 2022.

Výhľady ministerstva financií ešte spred mesiaca boli ohľadom transferu na september vyššie (asi o 10 miliónov). Mení sa dynamika, samosprávam rastú hlavne mzdové výdavky (od septembra 2023) a príjmy z transferu od štátu im medziročne klesajú.

Vytriezvenie príde po vyplatení navýšených septembrových miezd v októbri a po prijatí nízkych septembrových a októbrových transferov od štátu (okolo 20-teho v mesiaci).

Nízky výber dane z príjmu fyzických osôb a SZČO je dôslekom zníženia efektívnej dane z príjmu zamestnancov - hlavne cez daňový bonus na deti. To bol želaný krok od EÚ: znížte daňové zaťaženie práce.

Urobil sa prvý krok a systematicky sa nepomáha samosprávam. Pri tvorbe rozpočtu na rok 2024 je potrebné na to myslieť. Výhľad na rok 2024 je pre samosprávy mrzutý. Majú dostať MENEJ miliónov eur ako tento rok. Príde ku skutočnému poklesu, to je zatiaľ VÝHĽAD A PLÁN.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite