Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štefan Hríb: Prečo Slnko svieti

.štefan Hríb .názory .téma

Keď som minulý rok navrhol Martinovi Mojžišovi, aby sme urobili sériu rozhovorov o zázrakoch kvantovej fyziky, myslel som si, že veľmi zaujímavou formou zhrnieme všetko, o čom sme pred rokmi postupne hovorili. Mýlil som sa.

Štefan Hríb

rozhovory s Martinom o povahe tohto sveta mám mimoriadne rád. Sú pre mňa objavné a zábavné súčasne. Ale keďže sme ich za dvadsať rokov absolvovali veľmi veľa, predpokladal som, že v tejto sérii sa cez najväčšie postavy vedy systematicky len vrátime k tomu najzaujímavejšiemu, čo sme si už dávnejšie povedali. Lenže už pol roka zisťujem opak – povaha sveta ma cez Martinove postrehy stále znovu prekvapí. A to nie nejakým doteraz neprediskutovaným detailom, ale samotnou podstatou toho, ako funguje náš svet.

V kinách teraz beží Oppenheimer, a preto sme v najnovšej časti nášho seriálu, ktorú vám ponúkame na nasledujúcich stranách, hovorili o tom, čo je to rádioaktivita, aké jadrové reakcie existujú a tiež ako funguje Slnko. A dozvedel som sa úplne nové veci – o neutróne aj o tom, prečo Slnko vlastne svieti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite