Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Anjeli depolarizácie

.marína Gálisová .názory .téma

Americká spoločnosť je polarizovaná čoraz viac. Znamená to, že čoraz menej Američanov dokáže bez zvýšenia tlaku komunikovať s ľuďmi, ktorých vnímajú ako oponentov. Rastie tak príležitosť pre extrém, ale aj impulz pre pozitívne snahy.

Marína Gálisová

polarizácia v americkej spoločnosti má dve podoby – jednou a viditeľnejšou je rozčesnutie na dve polovice, ktoré sleduje líniu stranícku. Teda deliaca čiara medzi republikánmi a demokratmi. Druhou stránkou polarizácie, ktorú zdanlivo vidieť menej, sú spory v rámci politických strán, čo je daň za volebný systém, kde zápasia o moc dve hlavné strany, rozdelené na krídla a frakcie. Jeden aj druhý typ polarizácie mocnie a prispieva k atmosfére sporov. V nej potom často chýba energia na riešenia. Najmä na tie, pri ktorých je potrebná spolupráca názorovo vzdialenejších.

Zaujímavým indikátorom polarizácie je manželstvo: v priebehu rokov vzrástol podiel Američanov, ktorí vstupovali do manželstva s osobami rovnakého politického presvedčenia, aké majú oni sami. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite