Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Utečenci v Terste sú v podobnej situácii ako nedávno v Kútoch​

.michal Oláh .názory

Talianske pobrežné mesto Terst čelí už niekoľko mesiacov podobnej krízovej utečeneckej situácii ako Slovensko prednedávnom v Kútoch. Stovky utečencov z Afganistanu, Sýrie a ďalších krajín tu prespávajú pred železničnou stanicou v Parku slobody (Piazza Libertà), ktorého dominantou je socha bavorskej princeznej Sissi.

Michal Oláh

v parku dnes postávalo, sedelo a ležalo na tráve asi tristo ľudí, prevažne mužov, ktorí prišli do Talianska balkánskou trasou za lepším životom a do bezpečia. Spravidla ide o mladých mužov s dobrou kondíciou, vďaka čomu zvládli náročnú cestu na Západ v nepriaznivých podmienkach, keď neraz čelia aj násiliu zo strany prevádzačov a bezpečnostných zložiek štátov, cez ktoré prechádzajú. Chcú si zarobiť a pripraviť miesto, kam za nimi neskôr môže prísť ostatná rodina. Ide aj o mužov, ktorí sa obávajú o život pre hrozbu násilného naverbovania do armády alebo Talibanu, kde môžu byť zapájaní do nezmyselných vojenských konfliktov alebo predávaní ako žoldnieri do cudzích armád v ostrých bojoch napríklad v Jemene. 

„Mám 30 rokov, pochádzam z Afganistanu. Prišiel som sem v apríli. Taliban sa vrátil do mojej krajiny a ja som musel utiecť, pretože som spolupracoval s Američanmi. Situácia doma nie je dobrá; všetko zničili, ľudia sú vyčerpaní. Počas cesty ma mučili, bili, ukradli mi mobilný telefón a peniaze,“ hovorí jeden z utečencov pre taliansky denník Vita. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite