Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.iný pohľad Juraja Petroviča: Deň nezávislosti

.juraj Petrovič .názory .iný pohľad

V týchto dňoch si pripomíname odchod posledných sovietskych vojakov z územia Československa. Skončilo sa tak obdobie 23 rokov, počas ktorého sa tu sovietski okupanti správali ako doma.

Juraj Petrovič

august 1968 nebol prvým prípadom, keď si sovietska armáda robila, čo chcela, na území oficiálne zvrchovaného štátu. Za „osloboditeľmi“ v roku 1945 v tesnom závese nasledovali agenti NKVD, ktorí nezákonne zatýkali a do gulagov odvážali československých občanov. Znásilňovanie a rabovanie bolo na dennom poriadku. Vláda vtedy ešte oficiálne zvrchovaného a nezávislého štátu neurobila proti tomu nič.

V júni 1953 sovietske tanky s pomocou východonemeckej polície krvavo potlačili povstanie v NDR. Znárodňovanie, kolektivizácia, nedostatok základných potravín a odpor voči komunistickej moci vyhnali v Berlíne do ulíc desiatky tisíc ľudí. Sovietska armáda, ktorá, na rozdiel od Československa, z východného Nemecka nikdy neodišla, použila na potlačenie protestov tanky a aj streľbu do ľudí. Viac ako 10-tisíc ľudí bolo následne zatknutých a 40 popravených.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite