Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Hríb, Mojžiš: Koniec dejín, alebo slobody?

.štefan Hríb .martin Mojžiš .názory .spoločnosť

Keď sa v roku 1989 skončila temná éra komunizmu, prevaha slobody a demokratického kapitalizmu bola natoľko výrazná, až to viedlo k úvahám o konci dejín. Dnes sú ale dejiny – a zápas o slobodu – naplno späť. Kto sa zmýlil?

Štefan Hríb

bol to Francis Fukuyama, kto najskôr v slávnej eseji o konci dejín z leta 1989 a trochu neskôr v populárnej knihe skonštatoval, že výhra slobody a demokratického kapitalizmu nad krvavou komunistickou utópiou nebola náhodná. Podľa Fukuyamu išlo o dôsledok jasnej prevahy modernej vedy, poznania a slobody, z ktorých vyrástla trhová ekonomika a demokracia. A voči nim už nemala ako vzniknúť príťažlivá alternatíva.

Práve alternatívny výklad vtedajšej reality však v roku 1993 predostrel Samuel Huntington. Pre časopis Foreign Affairs napísal esej Stret civilizácií (neskôr vyšla rovnomenná kniha), v ktorej argumentoval, že svetové súperenie a konflikty nepôjdu po osi ekonomiky či demokracie, ako to bolo v spore slobodného sveta s komunizmom, ale po civilizačných osiach. Podľa Huntingtona v dnešnom svete existuje viacero civilizačných celkov (západný, pravoslávny, islamský, čínsky, hinduistický a ďalšie), ktoré prechádzajú zmenami – niektoré rastú, iné upadajú, pričom súperia medzi sebou o prežitie či dominanciu. Toto malo byť podľa Huntingtona rozhodujúce ihrisko a rámec toho, čo nazývame dejinami.

odpoveď času a bilancia slobody 

Ako na polemiku Fukuyamu s Huntingtonom odpovedal čas? V roku 2023 sa zdá, že bližšie k pravde mal celkom jasne pán Huntington. Svet zažil nárast islamského fundamentalizmu s masívnym útokom na USA v roku 2001, posilnená Čína ašpiruje na postavenie kľúčovej veľmoci, oslabené Rusko sa z frustrácie vrátilo k sféram vplyvu a napadlo Ukrajinu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite