Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vitajte v časoch neľudskej nežnosti

.marian Jaslovský .názory

Je to pekná fotka. Zachytáva dve ženy zrelého veku a je plná nežnosti a neurčito znepokojivých emócií. Nemecký fotograf Boris Eldagsen s ňou zvíťazil v jednej z kategórií súťaže Sony World Photography Awards, ktorú organizátori označujú za jedno z najvýznamnejších fotografických zápolení roka. Ocenenie za svoju fotografiu však odmietol prevziať a chvíľu potom prezradil, že ju úplne vytvorila umelá inteligencia (AI), napísal server ITV News.

Marian Jaslovský

prišlo to rýchlo. Počas vianočných sviatkov sme sa smiali, ako Chat GPT vymýšľa či klame. Umelá inteligencia dnes bez problémov urobí skúšky na prestížne univerzity. Teda: zodpovie na otázky v testoch. AI začína byť všade a človek, ktorý bol desiatky roky technooptimistom, začína cítiť obavy. Mnohých oklamala fotka pápeža v páperovej bunde a nepocítili podozrenie, že by mohla byť umelo vygenerovaná. Pápež je skrátka cool. No a teraz sa nechala oklamať porota prestížnej fotografickej súťaže.  

Toto ešte nie sú žiadne problémy, len hrmenie na horizonte.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite