Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kto odfotil pápeža v páperovej bunde?

.bibiána Kristína Danitová .meme/hoax

Pred pár dňami obletela svet fotografia pápeža Františka v bielej páperovej bunde a s náhrdelníkom s veľkým príveskom v tvare kríža. Okamžite sa stala virálnou. Spustila verejnú diskusiu nielen o spôsobe obliekania sa vysokých cirkevných hodnostárov, ale aj o jej autorovi.

Kto odfotil pápeža v páperovej bunde? twitter/Pop Base

jedna skupina otvorene kritizovala Svätého Otca za oblečenie nevhodné pre pápeža. Pobúrila ich aj reťaz s krížom na jeho krku a prirovnávali ho k raperom. Ďalším sa zase tento štýl páčil a chválili ho za snahu priblížiť sa mladej generácii. 

Na začiatku sa ale málokto zapodieval oveľa podstatnejšou vecou – otázkou pôvodu fotografie. Tá je zaujímavejšia ako nová bunda hlavy katolíckej cirkvi. Je totiž výtvorom programu umelej inteligencie Midjourney. Upozornilo na to viacero účtov na sociálnych sieťach vrátane Polície SR. To z virálnej fotografie robí prvú masovo šírenú dezinformáciu vytvorenú umelou inteligenciou (AI). Ľudia totiž uverili, že sa pápež František takto prechádzal po Vatikáne. Koľkí z nás sa vôbec zamysleli, či ide o skutočnosť?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite