Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Estónsko to zvládlo. Ako?

.marína Gálisová .názory .názor

Keď sa Estónsko v roku 1991 stalo samostatnou krajinou, málokto by bol tejto bývalej sovietskej socialistickej republike predpovedal extra úspešnú budúcnosť. Tá sa stala realitou – vďaka čomu? Dá sa od Estónska poučiť?

Marína Gálisová

estónsko má len 1 milión a 300-tisíc obyvateľov, takže aj v porovnaní so Slovenskom je to malý štát. Ekonomicky je to však v porovnaní s nami omnoho úspešnejší štát – jeho hrubý domáci produkt na obyvateľa je v prepočte 28 567 amerických dolárov za rok 2022. Slovensko má HDP na hlavu za rovnaký rok 20 578 amerických dolárov – skoro o tretinu menej. Ale kým sa začneme hanbiť, skúsme sa inšpirovať.

Inak, HDP per capita je síce ukazovateľ dobrého ekonomického vývoja, iba oň by sa však nedalo oprieť tvrdenie, že Estónsko je krajina úspešná aj nad rámec úspešnej ekonomiky. Estónsko je šieste v celosvetovom poradí ekonomickej slobody. (Slovensko je na 35. mieste.) 

digitálni nomádi

Do Estónska prichádza pomerne dosť ľudí pracovať, podnikať, tvoriť. Pomáha úradný rámec pre digitálnych nomádov, čo sú ľudia, ktorí môžu pracovať kdekoľvek na svete, kde im to umožnia technológie, a často len s notebookom a mobilom obídu ročne doslova „okruh sveta“. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite