Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Hríb, Mojžiš: Prečo sme prestali dobiehať vyspelú Európu?

.štefan Hríb .martin Mojžiš .názory .názory

Úspešný štát nie je samozrejmosť. Nestačí mať hranice, parlament, vládu a voličov. Úspešný štát potrebuje omnoho viac – elitu, širšie zdieľanú ideu a aj neustále vylepšovanie toho, čo prestáva fungovať. Môže byť raz Slovensko také?

Štefan Hríb

keď vznikalo Československo, okrem národného princípu v ňom bola prítomná aj polemika o zmysle českých dejín. Bolo v tom niečo utopické, ale dodávalo to štátu istú hĺbku. Slovensko vtedy nebolo na niečo podobné pripravené, takže peroutkovské diskusie o budovaní štátu tu nemali veľký ohlas. Ale keďže sme boli súčasťou Československa, civilizačné presahy českej štátnej ambície menili aj Slovensko.

Budovanie slobodného a prosperujúceho Československa tragicky ukončila druhá svetová vojna. Počas nej sa na Slovensku znovu presadil princíp prežitia. Argument, že ak sa nepodriadime hitlerovskému Nemecku, stratíme štát, bol široko prijatý a nadlho zdeformoval slovenské myslenie. Štát sa tu dodnes chápe ako niečo, čo má zmysel samo osebe, bez ohľadu na obsah. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite