Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Oscar, Zelenskyj a Navaľnyj

.marína Gálisová .názory

Otázky, ktoré teraz spíšem, neadresujem akadémii. Skúsim ich symbolicky venovať tej zlatistej soške, ktorá by mala mať istú váhu a vážnosť. A nemyslím ich ako provokáciu, skôr ako zhrnutie istých nie veľmi povzbudivých trendov.

Marína Gálisová

otázka prvá: Prečo je Oscar čoraz menej relevantný? Vieš, milá soška, že o tejto tvojej ceremónii sa medzi mladými, ktorí inak filmy milujú, aj seriály milujú a venujú im dosť času, skoro nehovorí?

Nie je to hejt, pre mňa je Oscar stále pomerne zaujímavý jav a každý rok si minimálne prečítam, aké sú nominácie, a potom si z nich vyberiem niečo aj na pozretie. Skrátka, ako členke strednej generácie mi zrejme niekde v podvedomí zostal pocit, že je to dôležité. 

Ale mladá generácia už Oscara veľmi nevníma a zrejme je čas zmieriť sa s tým. Prípadne sa zamyslieť, či to, čo sa prejavuje nevnímaním, nie je v skutočnosti nezvratný úpadok veľkého filmového priemyslu s celou tou pompou a vzájomným tľapkaním sa po pleciach: ja viem, ja viem, pre mnohé aspekty tvorby je aj tá pompa a plecotľapkanie potrebná, ale... nešlo by to aspoň okresať?

Otázka druhá: Prečo je Oscar nepolitický, len keď sa mu to politicky hodí?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite