Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fedor Gál: Mýtus o Novembri 1989 ničia jeho protagonisti

.fedor Gál .názory

Nedávno sme uviedli s Janom Urbanom a partiou spolupracovníkov knihu Mýty v nás a kolem nás (Praha, Anaon 2022). Pred niekoľkými dňami som sa vrátil z jej vernisáže v košickom Artfore. Premýšľam o príbehoch ľudí, ktorých som v Košiciach stretol. Počas hektického obdobia spred viac ako troch desaťročí sme sa nestihli pokojne porozprávať. Tie tváre akosi zapadli. A pritom to boli na východnom Slovensku ľudia „prvej línie“.

Fedor Gál

čím to je, že „nezapadli“ tváre z bratislavského Centra? A prečo sú to práve oni, kto aktuálne najviac prispieva k „rozmazávaniu“ faktickej podoby tejto dejinnej udalosti? Prečo mýtus o Novembri 1989 ničia jeho protagonisti?

Ničia ho snahou vpísať sa do dejín. Ničia ho snahou privatizovať si zásluhy. Ničia ho prepisovaním faktov. Ničia ho „dodatočnou intuíciou“ a ničia ho, samozrejme aj nedostatkom informácií a dezinterpretáciami.

November 1989 však naozaj bol a bol to zlomový okamih našich dejín. Zlomové okamihy dejín volajú po príbehoch a hrdinoch. Ten príbeh bude mať pestré interpretácie, ale iba zopár z nich vstúpi do národnej mytológie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite