Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Hríb, Mojžiš: Čo spôsobí vláda s Hlasom?

.štefan Hríb .martin Mojžiš .názory .spoločnosť

Všelikto sa teraz o všeličo pokúša. Po troch rokoch zmarenej šance na fungujúce Slovensko sa však zdá zrejmé, že nás prinajlepšom čaká vláda, v ktorej síce nebude Smer, no bude jej dominovať Hlas. Čo to bude znamenať?

Štefan Hríb

keď sa po voľbách 2020 časť ľudí zo Smeru rozhodla, že založí Hlas, veľmi rýchlo získali významné voličské sympatie. Malo to tri príčiny – prvou bol zlý výkon Matovičovej vlády, druhou krátka pamäť a treťou osoba Petra Pellegriniho. Zlý výkon vlády už dnes netreba vysvetľovať, oveľa zaujímavejšia je tá pamäť a tiež predseda Hlasu.

Každý, kto trochu pozná zloženie Hlasu, vie, že to nie je nejaký miernejší Smer, ako sa občas píše, ale stále iba pôvodný Smer v trochu inom zložení. Tri personálne príklady hovoria za všetko. Autormi nápadov, ktoré Smer v minulosti posúvali k hrubosti, boli Erik Tomáš a Marek Maďarič (hovoríme o postojoch k utečencom, menšinám, médiám a mnohému inému). Pán Maďarič sa napriek tomu bezpečne etabloval medzi akceptované autority stredného prúdu, komentujúce nízku politickú kultúru, a pán Tomáš je rovno podpredsedom „umierneného“ Hlasu. Tretím personálnym príkladom je ďalší podpredseda Hlasu Richard Raši, ktorý vždy patril do tej skupiny Smeru, ktorá sa venovala kšeftom v zdravotníctve na úkor zdravotníctva. Pán Raši je dnes napriek tomu akceptovanou tvárou Hlasu. Toto je vyčerpávajúca správa o kvalite pamäti na Slovensku.

Treba však uznať, že Hlas sa k popularite dostal aj vlastným pričinením. Predseda strany Peter Pellegrini nebýva na rozdiel od pána Fica agresívny, napriek umelo pôsobiacim orbám a domácim prácam pôsobí skôr sympaticky a v kľúčových verejných otázkach zatiaľ neskĺzol k extrému. Je zaujímavé, že vždy – počas pandémie, v postojoch k Putinovej vojne či v hodnotení pani prezidentky – je trochu za a trochu proti, pričom si stráži, aby nezachádzal k vulgárnostiam a urážkam. A práve tento alibistický spôsob verejného pôsobenia mu zatiaľ prináša úspech.

sú dva Smery, a predsa jeden Smer?

Základná otázka týkajúca sa budúcej vlády znie takto: Komu dá Hlas svoj hlas? S kým vytvorí vládu? Pretože ak sa volebné zisky strán nebudú diametrálne odlišovať od súčasných volebných preferencií, potom sa ako realistické javia len dve možnosti. Jednou je koalícia Hlasu so Smerom, Republikou a možno aj Sme rodinou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite