Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hríb, Gálisová: Otvorí sa Cirkev svetu, alebo sa znovu zľakne?

.štefan Hríb .marína Gálisová .názory .názory

V dejinách existujú udalosti, ktoré neskôr nazývame zlomové. Za taký sa považoval aj Druhý vatikánsky koncil, ktorý otváral katolícku cirkev svetu. Ale až dnes, po odchode Benedikta a nástupe Františka, sa zmena môže dovŕšiť.

Štefan Hríb

ján Pavol II. a vtedajší kardinál Ratzinger tvorili veľkú dvojicu. Ten prvý sa stal symbolom boja s komunizmom a celý svet uznal, že spolu s Ronaldom Reaganom a Margaret Thatcherovou bol kľúčovým stĺpom megazápasu o slobodu. Ten druhý bol najskôr trochu v úzadí, no ako prefekt zodpovedný za podobu a rýdzosť viery bol dvojičkou poľského pápeža a neskôr ako Benedikt sám určoval tvár celej katolíckej cirkvi. Boli to dvaja veľkí pápeži, duchovne aj verejným pôsobením. Ale ako každý z nás mali aj odvrátenú stranu – tou bolo zľaknutie sa záverov Druhého vatikánskeho koncilu, ktorý otvoril katolícku cirkev svetu a prerušil jej obranné postavenie, ktoré sa začalo vŕšiť antireformáciou a potom sa ešte viac opevnilo obavami z osvietenstva. Koncilové závery pritom paradoxne spolutvoril práve Joseph Ratzinger. 

Ani Jána Pavla II., ani Benedikta XVI., samozrejme, nemožno považovať za nepriateľov slobody. Ale obava z príliš otvorenej cirkvi – voči svetu aj iným náboženstvám – bola prítomná a mala svoje dôsledky. Obaja, a aj ich prívrženci, to nazývali trvaním na pôvodných hodnotách, ktoré nemožno opúšťať pre prchavé nálady tej či onej doby. A práve o tom je už od Druhého vatikánskeho koncilu kľúčový spor. Má katolícka cirkev trvať na všetkých pravidlách a dogmách, ktoré v priebehu dvoch tisícročí zaviedla, alebo má vždy znovu hľadať, ako byť soľou, nádejou a pomocou svetu, a tomu prispôsobovať pravidlá pri zachovaní ich ducha?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite