Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Toto už nie je vojna

.marína Gálisová .názory

Keď Rusko napadlo Ukrajinu, bol to šok. (I keď asi nemal byť. Veď Rusko opakovane napadlo Ukrajinu, a aj Gruzínsko, a brutálne bojovalo proti civilistom v Sýrii, už predtým.) Ale zvykli sme si. Žiaľ. Lenže zvyk by sme mali zahodiť. Toto už nie je vojna. Je to niečo ešte horšie a nebezpečnejšie.

Marína Gálisová

pôvodne to vojna bola a bola ňou ešte dlho po tom, čo ju Rusko začalo – a ten začiatok sa odohral v skutočnosti oveľa skôr ako na konci februára 2022.

Ale vojna, akokoľvek je odporná a hrozná, je predsa len menej odporná a hrozná ako to, čoho sme svedkami už niekoľko mesiacov. A predovšetkým, vojna má isté ciele, ktoré síce nie sú legitímne a morálne, ale v istom zmysle sú ľudskej mysli známe a uchopiteľné – nie pochopiteľné, pretože pochopiteľné by znamenalo, že sa s nimi vie normálna myseľ aj akosi stotožniť. Ale uchopiteľné, teda také, ktoré možno racionálne vnímať, obsiahnuť a umiestniť ich na škálu ľudského konania. K jej neprijateľnému koncu, samozrejme.

„Toto už nie je dobývanie, toto je čisté vraždenie a deštrukcia. Toto je genocída.“

Ale ciele ruskej vojny proti Ukrajine sa v istom momente zmenili.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite