Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Hríb, Mojžiš: Ako pán Matovič a pán Fico poškodili Slovensko

.štefan Hríb .martin Mojžiš .názory .spoločnosť

Dlho sa zdalo, že predsedovia Smeru a OĽaNO sú protiklady – v postoji ku korupcii, k spravodlivosti, v pohľade na minulosť aj budúcnosť Slovenska. Ale oni sú iba odlišným prejavom prekvapivo rovnakej podstaty.

Štefan Hríb

výkon súčasnej vládnej koalície privádza mnohých rozumných voličov do zúfalstva. Nech volia ako volia, väčšina ich spoluobčanov napokon zvolí Mečiara alebo Fica, prípadne Matoviča. Posledne menovaný pritom vyvoláva obzvlášť silné znepokojenie, pretože zatiaľ čo Fica vnímame ako akýsi sofistikovanejší klon Mečiara, Matovič mal byť ich protikladom. Prečo je to na Slovensku tak, že zlosyn aj jeho protivník sú nakoniec rovnako nebezpeční?

Táto otázka má ešte hlbšie korene, ktoré sa týkajú samotnej podstaty demokracie. Prečo je to tak, že demokratické voľby až príliš často vynesú do premiérskych kresiel evidentne nehodných kandidátov? Nehodných z hľadiska demokracie – pretože svojím pôsobením títo ľudia demokraciu rozkladajú, a to hneď dvoma spôsobmi. Po prvé ju svojím spôsobom výkonu moci postupne (systematicky a neustále) obmedzujú a znefunkčňujú a po druhé k nej vyvolávajú vo voličoch čoraz väčšiu podvedomú (neraz aj vedomú) nechuť, dešpekt až Lpohŕdanie.

Matovič je pre demokraciu mimoriadne nebezpečný práve tým, že keď už aj dostatočné množstvo rozumných voličov rozozná totálnu Ficovu neprijateľnosť pre demokratický systém správy vecí verejných, veľa z nich potom volí Matoviča, ktorý sa ukáže rovnako neprijateľný (čitateľom .týždňa sa ospravedlňujeme za používanie príliš širokého a benevolentného výkladu pojmu „rozumný volič”). 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite