Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Cirkev pod lupou: Vatikán konečne oficiálne označil Rusko za agresora

.michal Oláh .názory .cirkev pod lupou

Vatikán konečne oficiálne a jasne vyhlásil 30. augusta 2022 Rusko vo vojne na Ukrajine za jednoznačného agresora, pričom dôrazne odsúdil inváziu ako „morálne nespravodlivú, neprijateľnú, barbarskú, nezmyselnú, odpornú a svätokrádežnú“. Prečo s týmto vyjadrením pol roka váhal?

Michal Oláh

odpoveď nie je jednoduchá, zvlášť ak rolu pápeža vnímame optikou našich bežných volených politikov, ktorých hlavnou ambíciou je spravovať svoju krajinu a udržať si moc s istou dávkou populizmu a krátkozrakej vízie najbližšieho volebného obdobia. Hoci je Svätý Otec aj politickou hlavou najmenšieho štátu sveta s autoritou monarchu, chápe ľudstvo ako jeden nerozdelený celok, je doživotne volený a jeho hlavným poslaním nie je robiť politiku, ale šíriť evanjelium lásky. Aj k nepriateľom. 

Jeho rokmi budovaná prestíž svetovej morálnej autority získala po kontroverzných vyjadreniach na adresu rusko-ukrajinského konfliktu trhliny. Diskusie vyvolali najskôr jeho slová o „vyprovokovanej vojne a jej nejasnom pozadí“. No najtvrdšiu reakciu Kyjeva si František vyslúžil za označenie ruskej ultranacionalistky Darie Duginovej, ktorú zabila nástražná výbušnina v jej aute, ako „nevinnej obete“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite