Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Matka Tereza: Niet väčšej lásky

.michal Oláh .spoločnosť

Len päť dní pred dnešným 25. výročím smrti Matky Terezy bol vo Vatikáne predstavený nový film o živote tejto albánsko-indickej rehoľnej sestry, ktorá bola v roku 2016 pápežom Františkom vyhlásená za svätú.

Matka Tereza: Niet väčšej lásky YouTube

nový dokument mal premiéru 31. augusta 2022 vo vatikánskom kine pod názvom „Matka Tereza: Niet väčšej lásky“. Indická „svätica zo slumov“, známa svojím bielym habitom s modrými pásikmi po okrajoch a ružencom v ruke, bola už počas svojho života označovaná za jednu z najuznávanejších osobností sveta a najznámejšou náboženskou osobnosťou dvadsiateho storočia. Dokonca aj dva roky po smrti obsadila prvé miesto v prieskume CNN/USA Today Gallup, ako najobdivovanejšia historická osobnosť storočia. Ďalšie miesta prvej pätice s veľkým odstupom zaujali Martin Luther King, John F. Kennedy, Albert Einstein a Helen Keller. 

Matka Tereza sa narodila v roku 1910 v Skopje vo vtedajšej Osmanskej ríši, terajšom hlavnom meste Severného Macedónska, a vyrastala v katolíckej rodine uprostred nepokojov balkánskych vojen. Krátko po vstupe do rehole medzi írske mariánske sestry z Loreta sa v roku 1929 rozhodla odcestovať do Indie s ambíciou stať sa misionárkou. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite